Tergempar! Elon Musk Bukan Lagi Manusia Terkaya Di Bumi!

621

‘Dah sampai masanya kita ada manusia terkaya baru.’

Untuk seketika, jutawan Elon Musk hilang gelaran manusia terkaya dunia apabila kedudukannya dipintas Bernard Arnault dalam senarai Forbes Real-Tme Billionaires.

Pada awal pagi pukul 12 (8 Disember) Ketua Eksekutif Louis Vuitton, Bernard Arnault mengungguli kedudukan pertama dalam senarai Forbes Real-Tme Billionaires dengan nilai kekayaan sebanyak $185.3 bilion.

Musk pula merosot ke tempat ke-2, pertama kali sejak September 2021, apabila nilai saham syarikat kereta elektrik (EV) miliknya merosot dan menanggung perbelanjaan $44 bilion untuk membeli Twitter.

Setakat ini saham Tesla Inc hilang 47% nilainya dengan para pelabur menjual pegangan tatkala Musk sibuk dengan urusan pemerolehan Twitter awal tahun ini.

Musk sendiri juga telah menjual hampir $70 bilion saham Tesla dan pembelian Twitter memaksa beliau menanggung pinjaman $13 bilion dan komitmen ekuiti $33.5 bilion.

Sungguhpun begitu, sebaik matahari terbit pagi tadi Musk kembali di kedudukan pertama dengan nilai kekayaan sebanyak $185.4 bilion dan Arnault di tempat ke-2 dengan nilai kekayaan sebanyak $184.7 bilion.

Akan tetapi kekayaan Musk yang merosot di bawah paras $200 bilion tahun ini juga menjadikannya jutawan dengan kerugian harian terbesar sebanyak -$3.8 bilion menurut senarai Forbes Today’s Winner and Losers.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat