Tergempar! Pengawal Selia Keluarkan Saman Kepada Celcius & Bekas CEO Celsius Mashinsky!

194

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) telah menggugat syarikat pemberi pinjaman kripto yang telah muflis, Celsius Network, dan pengasas serta bekas CEO syarikat, Alex Mashinsky, mengikut pemfailan mahkamah pada hari Khamis.

Selepas pemfailan mahkamah itu, Alex Mashinsky ditahan pada pagi Khamis selepas siasatan ke atas kejatuhan syarikat tersebut, lapor Bloomberg mengutip sumber yang mengetahui kes tersebut.

Menurut tuntutan yang diajukan pada 13 Julai, SEC AS mendakwa Celsius Network dan bekas CEO Alex Mashinsky atas penipuan, manipulasi pasaran, dan pelanggaran undang-undang sekuriti.

Selain daripada SEC AS, badan-badan lain seperti Jabatan Keadilan (DOJ), Suruhanjaya Perdagangan Hadapan Komoditi (CFTC), dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) AS juga menggugat Celsius Network dan bekas CEO Alex Mashinsky dengan saman berasingan.

Saman-saman ini menambah kepada siri cabaran yang dihadapi oleh Celsius Network, yang dimana pada awal tahun ini juga telah digugat oleh peguam negara New York. Bekas CEO Alex Mashinsky ditahan oleh pihak berkuasa pada pagi Khamis apabila agensi-agensi pelbagai menggugatnya dan syarikat tersebut dengan saman.

Industri kripto telah berada dalam keadaan tidak stabil selepas saman SEC terhadap bursa kripto utama Binance dan Coinbase bulan lalu meningkatkan risiko cabaran pengawalseliaan yang lebih lanjut bagi sektor ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat