Tergempar, PM UK Rishi Sunak Umum Rombakan Kabinet! Apa Yang Berlaku?

304

Rishi Sunak telah mengumumkan rombakan ketika ketika beliau menggantikan pengerusi Torynya yang dipecat, Nadhim Zahawi dan cuba meningkatkan penilaian undian buruk partinya.

Sekutu setia perdana menteri Greg Hands telah dinamakan sebagai pengganti Zahawi yang dipecat kerana melanggar kod menteri berhubung urusan cukainya.

PM telah memecahkan Jabatan Perniagaan, Tenaga dan Strategi Perindustrian (BEIS) kepada kementerian yang berasingan, mewujudkan jabatan tenaga baharu dan menggabungkan perdagangan ke dalam perniagaan.

Setiausaha perniagaan Grant Shapps telah dipindahkan untuk menjadi setiausaha tenaga, manakala Kemi Badenoch dinaikkan pangkat sebagai setiausaha perniagaan dan perdagangan sebagai sebahagian daripada perubahan Whitehall.

Sunak juga telah memisahkan jabatan Digital, Budaya, Media dan Sukan (DCMS). Michelle Donelan mempunyai peranan baharu sebagai setiausaha sains dan teknologi, manakala Lucy Frazer menggantikannya sebagai setiausaha kebudayaan.

Sementara itu, timbalan PM Dominic Raab terselamat daripada rombakan mini itu, walaupun tekanan semakin meningkat untuk beliau berundur ketika siasatan terhadap dakwaan isu buli berlaku.

Sunak yang sebelum ini merupakan seorang bekas menteri kewangan, jutawan, dan juga pernah bekerja untuk dana lindung nilai ketika ini cuba untuk mengemudi ekonomi melalui tempoh inflasi dua angka yang berpanjangan dan genangan, keadaan yang diburukkan oleh kos tenaga yang melambung tinggi.

Beliau juga berada di bawah tekanan untuk cuba membuktikan kepercayaannya bahawa Britain boleh meraih faedah selepas pengunduran daripada Kesatuan Eropah dengan membangunkan hubungan perdagangan baharu dengan rakan kongsi antarabangsa.

Pelantikan Sunak sebagai pengerusi Hands sebagai pengerusi parti akhirnya mengisi jawatan yang lebih penting sebelum pilihan raya negara akan datang yang dijangka pada 2024, selepas Nadhim Zahawi dipecat sembilan hari lalu atas urusan cukainya.

Sejak memasuki Downing Street pada Oktober, Sunak berada di bawah tekanan untuk membuktikan pimpinannya. Sunak berjanji pada Januari untuk menangani masalah paling serius di Britain, bermula dengan aripada mengurangkan inflasi, kepada membetulkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS).

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat