Terhangat! Putin Isytihar Kerahan Tentera, Rancakkan Perang

2,653

Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan pengerahan separa tentera Rusia di tengah-tengah kejayaan Ukraine yang telah merampas semula beberapa wilayah yang diduduki.

Dalam ucapan yang dinanti-nantikan kepada negara pada Rabu, Putin berkata pengerahan sebahagian tentera simpanannya adalah bertujuan mempertahankan Rusia dan wilayahnya.

Beliau juga mendakwa bahawa Barat mahu memusnahkan Rusia dan tidak inginkan keamanan di Ukraine.

“Untuk melindungi tanah air kita, kedaulatannya dan keutuhan wilayah, serta memastikan keselamatan rakyat dan rakyat di wilayah yang dibebaskan, saya menganggap perlu menyokong cadangan Kementerian Pertahanan dan Kakitangan Am”, katanya.

Menurut Putin, usaha untuk memulakan kerahan tersebut akan dimulakan pada hari ini (21 September), mengatakan satu perintah untuk mobilisasi separa telah pun ditandatangani.

Penggemblengan separa tentera atau ‘Partial military mobilization’, memerlukan rakyat yang kini berada dalam simpanan dikenakan kerahan tenaga, lebih-lebih lagi, mereka yang berkhidmat dalam angkatan tentera dan mempunyai kepakaran ketenteraan tertentu serta  pengalaman yang relevan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat