Terus Daki Ke Puncak, USD/JPY Rekod Paras Tertinggi Terbaru 5 Tahun!

292

Tidak dapat dibendung lagi, kenaikan harga pada carta pasangan mata wang USD/JPY terus melonjak sehingga ke paras tertinggi terbaru 5 tahun!

Apa yang telah terjadi?

Sebelum ini kedua-dua mata wang yang berada dalam kategori safe-haven itu masing-masing mendapat kelebihan dalam suasana pasaran yang berisiko.

US dolar dan Yen Jepun bersilih ganti mempamerkan pengukuhannya beberapa minggu kebelakangan ini selepas risiko dalam pasaran terus meningkat ekoran perang antara Rusia dan Ukraine yang telah tercetus.

Namun, pada penutup dagangan minggu lalu, Yen tewas terhadap dominasi ketara US dolar yang melonjakkan harga ke paras ketinggian terbaru di carta USD/JPY.

Penganalisis pasaran melihat tumpuan pelabur sudah mula beralih terhadap mesyuarat dasar monetari bank pusat pada minggu ini.

Besar kemungkinan untuk Federal Reserve (Fed) bakal meningkatkan kadar faedah untuk mesyuarat edisi Mac ini pada awal pagi Khamis nanti.

Sementara mesyuarat bank pusat Jepun (BOJ) pada Jumaat pula dijangkakan kekal dovish yang akan memberi kesan penyusutan Yen.

Justeru, pelabur yang sudah mula menyerap jangkaan tersebut mendorong kenaikan harga bergerak lebih awal sejak penghujung minggu lalu lagi.

Harga pada mulanya telah berjaya melepasi rintangan di paras 116.300 sebelum menutup dagangan minggu lalu di paras ketinggian terbaru sekitar 117.300.

Kenaikan bersambung lagi pada pembukaan dagangan minggu ini seawal sesi Asia bermula menuju ke paras rintangan 118.00.

Kenaikan harga yang diteruskan tersebut akan terus mencatatkan paras tertinggi terbaru sejak Januari 2017.

Pun begitu, pelabur tetap perlu berwaspada sekiranya harga mula berikan isyarat untuk perubahan trend bearish semula sekiranya rintangan pada 118.00 gagal ditembusi.

Penurunan harga dilihat akan kembali semula ke paras 116.300 yang merupakan rintangan buat harga sebelum ini untuk membentuk zon RBS (resistance become support) yang baru.

Penurunan yang diteruskan akan kembali menguji paras-paras yang menjadi tumpuan sebelum ini sekitar 115.00 atau lebih rendah pada 114.700.

Lihat gambar carta harga USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat