Tesla Jual Saham Lagi!

877

Tesla Inc melancarkan kenaikan modal sebanyak $ 5 bilion hari ini, apabila syarikat pembuat kereta elektrik itu memperoleh kenaikan sahamnya pada tahun ini.

Selain itu, saham syarikat itu mencecah paras tertinggi semalam, mendorong nilai pasaran Tesla melebihi $ 600 bilion dan terus memperkukuhkan kedudukannya sebagai syarikat automotif paling terkemuka di dunia walaupun pengeluarannya adalah sebahagian daripada saingan seperti Toyota Motor, Volkswagen, dan General Motors.

Di samping itu, 10 bank utama, termasuk Goldman Sachs, Citigroup Global Markets, dan Morgan Stanley, akan melakukan penjualan itu.

Tambahan daripada itu, permintaan untuk saham Tesla didakwa semakin meningkat didorong oleh keputusan bulan lalu untuk menyenaraikan syarikat itu dalam indeks S&P 500, menjadikannya salah satu firma paling berharga yang pernah menyertai penanda aras pasaran saham utama AS.

Walau bagaimanapun, sebilangan pelabur dan penganalisis Wall Street mendakwa bahawa stok Tesla berada dalam keadaan tidak menentu, bahkan terdapat yang memberi amaran agar tidak menyenaraikannya dalam S&P 50. Sementara itu, sasaran harga saham berjumlah $ 400, $ 230 lebih rendah daripada harga semasa.

Peningkatan 670% saham Tesla tahun ini juga telah meningkatkan keuntungan bersih ketua pegawai eksekutif Elon Musk dari $ 27 bilion kepada $ 155 bilion, menjadikannya orang kedua terkaya di dunia.

Pada bulan September, Tesla mengatakan bahawa syarikat berkenaan mengumpulkan sebanyak $ 5 bilion untuk meringankan bebanan hutang masa depannya kerana syarikat itu berusaha untuk memperluas pengeluaran kenderaannya yang sedia ada secara besar-besaran dan membina kilang baru berhampiran Berlin, Jerman dan Austin, Texas.

Syarikat itu juga mempunyai rancangan untuk melancarkan barisan kenderaan baru, termasuk sebuah trak yang dikenali Tesla Semi dan Cybertruck futuristiknya.

Namun begitu, saham syarikat itu telah mengalami penurunan sebanyak 1.3% kepada $ 633.73 dalam perdagangan pra-pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat