‘The DAO Attack’ – Serangan Yang Menggemparkan Komuniti Ethereum!

692

Dalam artikel asas kripto: Ethereum Classic (ETC), Team Intraday ada menyentuh sedikit tentang ‘DAO attack’ atau dikenali sebarang serangan DAO. DAO juga sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing dalam sektor kripto, lagi-lagi sejak Wyoming mengisytiharkan American CryptoFED Dao sebagai DAO pertama dunia.

Apa itu DAO?

DAO, decentralized autonomous organization (organisasi berautonomi desentralisasi) merupakan projek yang memfokuskan kepada mengekodkan peraturan dan fungsi membuat keputusan organisasi, menyingkirkan keperluan dokumen dan orang dalam pentadbiran, dan membina struktur dengan kawalan desentralisasi.

Ia dibangunkan di paling atas kebanyakan blockchain.

The DAO attack (Serangan The DAO)

Pada Mei 2016, beberapa ahli dalam komuniti Ethereum telah membangunkan The Dao (Genesis DAO) sebagai kontrak pintar di blockchain Ethereum. Projek tersebut berjaya mengumpul dana sebanyak $150 juta daripada 11,000 pelabur berminat, sekaligus mencatatkan rekod dana terbanyak dalam sejarah.

Bagaimanapun pada 12 Jun, salah satu pembangun DAO, Stephan Tual mendedahkan terdapat ‘recursive call bug’ di dalam perisian tetapi tiada sebarang risiko dikenalpasti.

Tetapi Tual silap. Pada 17 Jun, ada hacker menemukan kecacatan terhadap kod perisian itu, membolehkan dia mencuri dana sebanyak 3.6 juta ETH (~$70 juta ketika itu) dari The DAO. Harga ETH terus jatuh mendadak daripada lebih $20 kepada bawah $13!

Bagaimanapun, disebabkan dana tersebut dimasukkan ke dalam akaun yang terkunci dalam tempoh 28 hari, hacker tersebut gagal meneruskan kecurian itu.

Ethereum Berpisah, Wujudnya Ethereum Classic (ETC)

Ethereum akhirnya melalui fasa hard fork bagi tujuan untuk menghantar semula dana tersebut kepada pemilik asalnya. Pemilik token diberi kadar pertukaran 1 ETH:100 token DAO, sama kadar seperti penawaran awal.

Sejak daripada itu, banyak platform pertukaran seperti Kraken dan Poloniex menyahsenaraikan token DAO. Disebabkan The Dao adalah sekuriti, maka Securities and Exchange Commission (SEC) telah mengesahkan The DAO dan para pelaburnya telah melanggar undang-undang sekuriti.

Pada hari ini, banyak DAO telah dibangunkan, misalnya: Aragon, Boardroom, Colony, DAOStack, DXdao, Daohaus, Snapshot, dan Tally. Mereka menjadikan The DAO sebagai rujukan untuk menjadi lebih mampan.

Seperti yang dikongsi, insiden The DAO bukan berpunca daripada rangkaian Ethereum tetapi disebabkan oleh kecacatan kod The DAO yang menyebabkan mudah untuk dana dicuri. Mungkin, jika kod tersebut dihasilkan dengan baik, kemalangan itu tidak mungkin berlaku.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat