The Fed Bakal Kekalkan Kadar Faedah Sehingga Tahun Hadapan? Ini Penjelasan Fed Kashkari!

775

Penutupan kerajaan Amerika Syarikat atau mogok oleh pekerja automotif  dilihat boleh memperlahankan ekonomi. Ini secara tidak langsung boleh membawa kemungkinan Federal Reserve tidak perlu menggunakan alatnya untuk mengurangkan pertumbuhan harga, kata Presiden Minneapolis Fed, Neel Kashkari.

“Jika senario-senario  ini melanda ekonomi Amerika Syarikat, kita mungkin perlu berganjak ke belakang dalam dasar monetari kita untuk membawa inflasi kembali ke 2% kerana penutupan kerajaan atau mogok kerja automotif mungkin melambatkan ekonomi ,” lanjut beliau.

Kashkari merupakan para penggubal dasar yang mengundi dalam dasar monetari tahun ini merangkakan dua senario bagi tindak balas inflasi Fed. Salah satu, yang dinyatakan olehnya adalah terdapat peluang 60%, bank pusat Amerika Syarikat dapat mengurangkan inflasi ke sasaran 2% tanpa menyebabkan kerosakan yang teruk kepada ekonomi. Disisi lain, pertumbuhan harga akan lebih teguh dan memerlukan peningkatan kadar untuk mengawal pertumbuhan harga.

“Jika peningkatan kadar faedah kita tidak memperlahankan ekonomi seperti yang kita jangkakan, maka ada risiko bahawa kita mungkin perlu meningkatkan lebih tinggi,” kata beliau.

Pegawai-pegawai the Fed pada minggu lalu telah mengekalkan kadar faedah rujukan mereka tidak berubah dalam julat 5.25% hingga 5.5%, tahap tertinggi dalam 22 tahun, dan memberi isyarat kadar perlu kekal lebih tinggi untuk mengawal inflasi.

Indeks harga perbelanjaan peribadi, petunjuk inflasi pilihan Fed, meningkat 0.2% pada bulan Julai, mencatatkan peningkatan bulanan yang terkecil sejak akhir 2020. Indeks harga PCE teras, yang menghilangkan komponen makanan dan tenaga yang meruncing, juga meningkat 0.2% pada bulan Julai selama dua bulan, menunjukkan kemajuan yang dibuat oleh Fed dalam mengawal harga.

Neel Kashkari juga menyatakan pada hari Rabu bahawa Federal Reserve Amerika Syarikat “tidak akan cuba untuk menyebabkan kemelesetan”.

“100% daripada kita ingin membawa inflasi kembali ke 2%, dan kita ingin mengekalkan pasaran tenaga kerja yang kuat, dan kita semua sangat gembira dengan kemajuan yang kita capai dan betapa kukuhnya pasaran tenaga kerja itu,” kata Kashkari .

Akhir sekali, beliau menjangkakan Fed akan mengekalkan kadar pada tahun depan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat