The Fed Umum Peraturan Baru, Sekat Pegawai Terlibat Dalam ‘Trading’

942

Federal Reserve AS (Fed) mengumumkan peraturan pelaburan baru pada hari Khamis sebagai tindak balas kepada kontroversi yang mengaitkan beberapa penggubal dasar bank pusat baru-baru ini.

Peraturan baru tersebut akan menghadkan jenis sekuriti kewangan yang dapat dimiliki oleh pegawai atasan bank pusat, termasuk larangan pembelian saham atau memegang saham individu.

Ini juga memerlukan pemberitahuan terlebih dahulu (45 hari lebih awal) dan persetujuan untuk melakukan sebarang transaksi dan menetapkan pelaburan dibuat sekurang-kurangnya satu tahun.

Pengerusi Jerome Powell dalam kenyataannya pada hari Khamis, mengatakan peraturan baru ini akan meningkatkan standard yang tinggi untuk meyakinkan orang ramai bahawa semua pegawai Fed memusatkan perhatian pada misi awam bank pusat.

Peraturan baru ini dibuat susulan kontroversi baru-baru ini yang melibatkan dua orang dari 12 presiden bank pusat yang mewakili wilayah AS, iaitu Presiden Fed Boston, Eric Rosengren dan Presiden Fed Dallas, Robert Kaplan.

Kedua-dua individu itu telah mengundurkan diri daripada jawatan tersebut susulan pendedahan yang menunjukkan mereka terlibat dalam perdagangan sekuriti individu pada tahun 2020.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat