Tiada Lagi Cukai GST 18%, India Mahu Kurangkan Kepada 1%

290

India mungkin akan mengklasifikasikan semula bursa matawang kripto sebagai platform e-dagang, sekaligus mendorong penurunan cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang perlu dibayar pengguna kepada 1% per dagangan.

Buat masa sekarang, kadar GST yang dikenakan terhadap platform pertukaran matawang kripto berdaftar adalah sebanyak 18% bagi setiap transaksi dijalankan.

Bagaimanapun, cadangan pengenalan kadar GST yang baharu boleh menyebabkan lebih banyak liabiliti cukai untuk pengguna tertentu, bergantung kepada negara asal platform tersebut.

Pada Julai, negara ini telah menuntut bursa matawang kripto asing untuk mengenakan GST sebanyak 18%, setara dengan kadar domestrik terhadap pelanggan mereka yang berkelahiran India.

Ini luar daripada jangkaan kerana kebiasaannya bursa asing dikecualikan daripada pendaftaran GST hingga mengundang jurang cukai antara platform pertukaran yang berbeza.

Pada masa yang sama, penggubal undang-undang India masih bergiat usaha dalam menyusun rangka kerja perundangan untuk matawang kripto di negara itu.

Beberapa aspek menjadi tumpuan, bermula daripada pengelasan matawang kripto sebagai komoditi sehingga pengharaman aktiviti perdagangan aset digital.

Sebagai rekod, pada tahun lepas Mahkamah India telah membatalkan sekatan perlaksanaan perniagaan antara bank-bank dengan syarikat matawang kripto seperti yang ditetapkan oleh Bank of India (BOI).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat