Tiba-Tiba Muncul, Internet Computer (ICP) Berada Kedudukan Top 10 Kripto

3,584

Entah dari mana, token kripto Internet Computer (ICP) semalam muncul di kedudukan keempat selepas Binance Coin (BNB) berdasarkan rekod CoinMarketCap.

Kemunculannya menimbulkan persoalan dalam kalangan komuniti kripto kerana tiada khabar yang mengaitkan dengan penyenaraiannya, malah tampil secara tiba-tiba.

Rupanya, nilainya yang sedia tinggi didorong oleh penyenaraian di beberapa pertukaran utama sejak beberapa minggu yang lalu, seperti OKEx, Huobi, Binance, Gate.io, Coinbase dan banyak lagi.

Bagaimanapun, pada awal pagi ini ICP secara mendadak jatuh ke kedudukan ke-8 ekoran daripada tekanan jualan yang meningkat dan kini token itu berada diantara XRP (#7) dan Polkadot (#9).

Ada apa dengan ICP dan siapakah pembangunnya? Menurut sumber, ICP merupakan hasil daripada projek yang dijalankan selama 5 tahun. Ia dibangunkan oleh syarikat Switzerland, Dfinity dengan sokongan oleh kapitalis Silicon Valley seperti Andreessen-Horowitz dan Polychain Capital.

Sejak 2016, ICP merupakan projek yang menfokuskan kepada pembangunan rangkaian blockchain desentralisasi bagi mengembangkan lagi fungsi internet.

Berbeza dengan internet semasa yang mana aplikasi di servers majoritinya dikendalikan oleh Google, Amazon dan Facebook, ICP pula unik kerana dengan rangkaian pusat data bebas, aplikasi dapat dijalankan secara sendiri tanpa kawalan pihak ketiga.

Ketika penulisan, ICP didagangkan pada $366, meningkat 4.59% dalam 24 jam. Manakala, nilai pasarannya mencecah lebih $44 bilion.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat