Tiba-Tiba SEC Nigeria Umum Operasi Binance Dalam Negara Adalah “Tidak Sah”!

92

Binance, bursa kripto terbesar di dunia, menghadapi halangan peraturan lagi, kali ini di negara Afrika Nigeria. Minggu lalu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Nigeria (SEC) menyatakan operasi Binance sebagai ilegal di negara tersebut.

SEC kembali mengingatkan tentang syarikat bernama Binance Nigeria Ltd. dalam notis tersebut, yang sebelum ini Binance sudah jelaskan bahawa syarikat itu tidak terkait dengan mereka. Walau bagaimanapun, dalam notis terbaru ini, SEC secara khusus menyebutkan laman web pertukaran kripto tersebut.

SEC Nigeria sebagai pihak berkuasa peraturan yang bertanggungjawab dalam perlindungan pelabur memberi amaran kepada orang ramai tentang tahap risiko yang tinggi yang berkaitan dengan pelaburan dalam aset kripto. Mereka menekankan bahawa pelaburan sedemikian boleh menyebabkan kehilangan sepenuhnya dana yang dilaburkan.

Suruhanjaya juga menasihatkan orang awam untuk berhati-hati apabila mempertimbangkan pelaburan dalam aset kripto. Mereka tidak sepatutnya mempertimbangkan produk yang ditawarkan oleh entiti yang tidak berdaftar atau diawasi oleh Suruhanjaya.

Nigeria telah mengambil pendekatan tegas terhadap kripto. Tahun lalu, SEC menjelaskan bahawa mereka mempertimbangkan semua kripto sebagai sekuriti. Negara tersebut telah menilai permohonan pendaftaran pertukaran kripto secara percubaan. Walau bagaimanapun, mereka telah menangguhkan proses pendaftaran sepenuhnya sehingga SEC mencapai kata sepakat dengan bank pusat. Pendekatan semasa bank pusat mencegah institusi kewangan tempatan daripada berurusan dengan pembekal perkhidmatan kripto.

Selain itu, bank pusat Nigeria telah berusaha keras untuk menggunakan CBDC Naira Digital mereka. Walau bagaimanapun, mereka menghadapi kesulitan untuk mendapatkan penerimaan yang lebih luas di kalangan pengguna.

Sementara Binance menghadapi penolakan yang kuat di Nigeria, ia menerima sambutan yang meriah di UAE. Terbaru, Binance menjadi pertukaran pertama yang memperoleh lesen operasi di Dubai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat