Tidak Mustahil Untuk SOL Meningkat Lebih Agresif

471

Protokol Solana dirancang untuk memudahkan pembuatan aplikasi terdesentralisasi (DApp) yang bertujuan untuk meningkatkan skalabiliti dengan memperkenalkan konsensus proof-of-history (PoH) yang digabungkan dengan komponen di dalam proof-of-stake (PoS) dalam membantu sistem rangkaian untuk mengesan transaksi dengan lebih mudah.

Solana merupakan idea daripada Anatoly Yakovenko, beliau juga pernah bekerja di Qualcomm dan Dropbox sebelum membangunkan platform tersebut. Malah, organisasi ini disokong oleh pasukan yang memiliki latar belakang kerjaya dari firma Apple, Intel, Google, Microsoft, dan Twitter.

Ia menggunakan konsensus proof-of-stake (PoS) yang mana menjadikan platform ini mampu dalam membuat transaksi melebihi 50,000 sehingga 60,000 dalam masa sesaat (transaction per second, TPS) dengan kadar kos yang rendah sekitar $0.00001 per transaksi.

Faktor ini memberikan kelebihan kepada SOL kerana pemprosesan transaksi di Bitcoin dan Ethereum melibatkan masa yang agak lama di mana memakan masa selama 7 TPS dan 15 TPS.

Pada carta pergerakan harga SOL/USDT, nampaknya harga SOL juga tidak ketinggalan untuk membuat penyusutan melebihi 60% sehingga menguji paras sokongan sekitar harga $25 setelah mencatatkan lonjakan melebihi 3,500% untuk mencatatkan paras ketinggian sepanjang masa (ATH) terbaru di paras harga $58 yang dahulunya pada permulaan pasaran 2021 hanyalah sekitar $2.

Corak penurunan harga yang terjadi, kembali dicantas untuk membuat kenaikan apabila pergerakan harga SOL membuat lonjakan melebihi 25% setelah menguji paras sokongan $26-$28 untuk menutup dagangan Mei di sekitar harga $32.

Momentum kenaikan terus bersambung pada pembukaan dagangan Jun, yang mana dapat dilihat harga SOL mempamerkan rentak untuk kembali menguji paras SBR (support become resistance) $34-$36 dan mungkin bakal memberi momentum yang lebih agresif untuk SOL menguji paras ATH $58 semula.

Namun untuk harga SOL menguji paras ATH $58, pergerakan harga perlulah menembusi zon SBR $34-$36 terlebih dahulu dan seterusnya menguji zon SBR $40-$42 sebelum menuju ke sasaran berikutnya yang lebih tinggi.

Kenaikan harga yang lebih tinggi bakal mempaparkan isyarat dan petanda kepada para pelabur bahawa akan terjadi perubahan yang lebih jelas dan menyaksikan harga bakal kembali meneruskan trend bullish seperti sebelum ini.

Sekiranya harga meneruskan penyusutan semula, paras sokongan sekitar $26-$28 bakal diuji sebelum dinilai oleh para pelabur untuk menjadi zon yang terbaik dalam menyokong semula kenaikan harga yang lebih drastik atau bakal membuat penurunan yang lebih rendah.

Namun setakat jam 5.30 petang waktu tempatan, harga SOL sedikit menyusut sekitar 6% untuk didagangkan di atas paras harga $30.

Lihat gambar carta matawang kripto SOL/USDT di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat