Tips Terbaik Tetapkan STOP-LOSS Dalam Trading

2,611

“Orang kata nak trade ni wajib letak stop-loss, tapi kenapa trade asyik rugi je memanjang. Macam ni, baik tak payah letak stop-loss!”

Ramai trader di luar sana sebenarnya masih keliru tentang strategi penggunaan tetapan ‘stop-loss’ (SL) dalam trading mereka.

Adakalanya apabila posisi dagangan terkena SL dah terus buatkan akaun lebur. Ada pula apabila harga sentuh tepat SL sebelum patah balik ke arah yang trader mahukan dan mereka akan terlepas untuk buat keuntungan. Anda juga pernah alami pengalaman yang sama kan?

Artikel ini akan berkongsikan tips strategi untuk menetapkan stop-loss dengan cara yang lebih untuk setiap posisi dagangan anda.

#1 Jangan tetapkan stop-loss terlalu dekat dengan entry

Kesilapan yang ramai trader terutama beginner yang baru bermula dalam trading akan menetapkan SL terlalu rapat dengan posisi dagangan mereka dengan alasan tidak mahu kerugian yang besar.

Dengan jarak SL hanya 5 hingga 10 pips sangat tidak sesuai kerana hanya memakan diri trader itu sendiri.

Teknik ini adalah sangat merugikan kerana sukar bagi seseorang trader mendapat entry yang begitu tepat. Jadi trader perlu memberi ruang yang bersesuaian untuk harga bergerak dahulu sebelum keuntungan dapat dicapai.

#2 Jangan tetapkan stop-loss tepat pada zon SNR

Jika anda sudah fahami tentang support & resistance (SNR), pasti anda fahami di mana kawasan yang menjadi tumpuan harga dan di sini jugalah tempat yang sesuai untuk meletakkan SL anda.

Namun, anda tidak digalakkan untuk letakkan tepat pada zon tersebut kerana harga bakal menguji zon SNR ini dahulu sebelum berpatah arah.

Sebaiknya, tetapkan pada sedikit di luar zon sama ada di atas resistance (posisi Sell) atau di bawah support (posisi Buy) untuk mengelakkan harga menyentuh SL anda sebelum menyambung pergerakan ke arah yang anda mahukan dan menambahkan lagi kekecewaan anda.

Sekiranya harga tembusi SL anda, anda sudah tidak perlu gelisah lagi walaupun alami kerugian kerana situasi tersebut berkemungkinan menjadi petunjuk untuk harga berubah arah atau trend.

#3 Jangan sesekali alihkan stop-loss yang anda tetapkan

Trader seringkali takut berdepan dengan situasi kerugian apabila harga melawan arah posisi dagangan yang ditetapkan pada awalnya.

Namun, anda perlu disiplin dengan trading plan anda dan tidak sesekali mengalihkan SL lebih jauh apabila harga semakin menghampirinya.

Jika harga sudah berubah trend dan anda mengalihkan SL lebih jauh, anda bakal menanggung jumlah kerugian yang lebih besar daripada sepatutnya.

Justeru, tetapkan stop-loss dengan kaedah yang lebih betul dan jangan takut sekiranya anda alami kerugian apabila harga terkena SL anda kerana kerugian adalah perkara normal dalam proses trading.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat