Tolonglah AS, Huawei Merayu!

20,389

Syarikat teknologi telekomunikasi China, Huawei Technologies hari ini mengatakan bahawa rantaian bekalannya telah diserang oleh Amerika Syarikat dan meminta Washington untuk mempertimbangkan semula sekatan perdagangannya yang merugikan pembekal secara global.

Oleh yang demikian, syarikat pembuat peralatan telekomunikasi mudah alih dan telefon pintar terbesar di dunia tersebut kini berada di bawah tekanan akibat daripada sekatan perdagangan AS yang menyekat akses Huawei ke cip yang tersedia secara komersial.

Menurut ketua Huawei, Guo Ping, AS telah mengubah sekatan mereka untuk kali ketiga dan ianya memberikan impak yang besar terhadap pengeluaran dan operasi mereka.

Umum mengetahui bahawa Washington mendakwa bahawa Huawei adalah medium pengintipan negara China dan mulai 15 September syarikat berkenaan telah dikenakan sekatan baru yang melarang syarikat AS daripada membekalkan atau memberi perkhidmatan kepada syarikat itu. Namun, Huawei berulang kali menafikan tuduhan tersebut.

Tambahnya lagi, walaupun Huawei mempunyai cip yang mencukupi untuk operasi perniagaannya, termasuk perusahaan rangkaian 5G, akan tetapi sekatan AS tetap memberikan kesan terhadap stok cip telefon pintarnya.

Sementara itu, terdapat juga pembekal seperti Qualcomm memohon lesen AS yang akan membolehkan mereka terus berurusniaga dengan Huawei.

Di samping itu, Intel telah menerima lesen untuk membekalkan produk tertentu kepada Huawei, sementara China Semiconductor Manufacturing International Corp, yang menggunakan mesin asal AS untuk menghasilkan cip untuk Huawei, mengambil inisiatif untuk membuat permohonan lesen.

Oleh itu, Huawei didakwa akan menggunakan cip Qualcomm di telefon pintarnya sekiranya syarikat berkenaan berjaya memperoleh lesen serta mengetepikan sekatan. Walau bagaimanapun, Qualcomm mahu memberikan sebarang komen berhubung isu tersebut.

 

Berikutan dengan sekatan yang dikenakan, Huawei berharap agar pemerintah AS dapat mempertimbangkan semula polisi mereka dan jika pemerintah AS memberi kebenaran, mereka tetap akan membeli produk dari syarikat AS.

Seterusnya, syarikat berkenana mendedahkan bahawa mereka telah menghentikan pembuatan cip termaju di bawah rangkaian Kirin untuk telefon bimbit mewahnya mulai 15 September. Menurut penganalisis, bekalan cip Kirin yang sedia ada dijangka akan habis pada tahun hadapan.

Akan tetapi, terdapat desas-desus yang mengatakan bahawa Washington bersedia untuk mengundurkan diri dari pertarungannya dengan Huawei. Amerika Syarikat mengatakan bahawa mereka akan memperluas program yang dinamakan “Jaringan Bersih” untuk mencegah pelbagai syarikat aplikasi dan telekomunikasi China mengakses maklumat sensitif mengenai warganegara dan perniagaan Amerika.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat