Top Glove Ditendang Keluar Daripada Indeks MSCI

1,277

Top Glove dilaporkan akan dikeluarkan daripada saham konstituen MSCI Global Standard Index yang bakal berkuatkuasa pada akhir bulan ini.

Data dari MSCI itu mendedahkan bahawa hanya satu syarikat, Top Glove, telah dialih keluar daripada semakan, tetapi tiada syarikat baharu ditambahkan pada indeks.

Pelarasan indeks suku tahunan MSCI akan berkuat kuasa selepas pasaran ditutup pada 31 Ogos.

Susulan penyingkiran itu, masih terdapat 32 syarikat Malaysia dalam senarai.

Gergasi pembuat sarung tangan itu didagangkan susut 3 sen kepada 83.5 sen ketika sesi dagangan petang, dengan permodalan pasaran berjumlah RM6.82 bilion.

Di peringkat global, 61 syarikat telah ditambah ke dalam senarai, manakala 46 syarikat telah ditendang keluar daripada MSCI World Index (ACWI).

Satu siri indeks MSCI merujuk kepada bilangan harga saham yang disusun oleh Morgan Stanley Capital International (MSCI), yang boleh digunakan sebagai penanda aras penilaian dana.

Ramai pengurus dana atau dana indeks akan secara langsung menggunakan komponen indeks yang berkaitan saham untuk sasaran jual beli, jadi apabila berlaku pelarasan atau perubahan, ia akan memberi kesan yang besar kepada pasaran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat