Trump Elak Bayar Cukai, Hanya Bayar $750 Sahaja?

453

Agensi berita, The New York Times mendakwa Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump hanya membayar cukai pendapatan Persekutuan sekitar AS$750 pada 2016 iaitu tahun yang sama beliau memenangi pilihan raya Presiden.

New York Times yang memperoleh rekod cukai Trump dan beberapa syarikatnya sejak dua dekad lalu, turut mendakwa Trump tidak membayar cukai pendapatannya sebanyak 10 kali dalam tempoh 15 tahun terakhir.

Agensi berita itu melaporkan berkemungkinan perkara itu berlaku disebabkan syarikat-syarikat Trump mengalami kerugian.

Trump bagaimanapun menafikan dakwaan terbabit dan menyifatkan laporan itu sebagai berita palsu.

“Sebenarnya saya membayar cukai, tetapi anda hanya akan dapat lihat sebaik sahaja pulangan cukai dikembalikan,” katanya kepada para pemberita selepas laporan The New York Times itu diterbitkan semalam.

Menurut The New York Times, mereka telah meneliti pulangan cukai berkaitan Trump dan syarikat yang dimiliki oleh Trump Organization dari tahun 1990-an serta pulangan cukai peribadinya pada 2016 dan 2017.

Dakwa agensi berita itu lagi, Trump hanya membayar cukai pendapatan sebanyak AS$750 pada 2016 dan jumlah yang sama pada 2017 sahaja.

Trump Organization turut menafikan dakwaan berkenaan.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Undang-undang Trump Organization, Alan Garten berkata, kebanyakan fakta yang dilaporkan adalah kurang tepat.

“Sejak sedekad lalu, Trump telah membayar puluhan juta dolar untuk cukai peribadinya kepada kerajaan Persekutuan termasuklah membayar jutaan dolar dalam cukai peribadi sejak beliau mengumumkan pencalonannya pada 2015,” ujar Garten.

Pada 2018, Trump berkata beliau telah memperoleh pendapatan sebanyak AS$434.9 juta namun The New York Times mempertikaikan perkara berkenaan dan mendakwa rekod pulangan cukai Trump menunjukkan beliau mengalami kerugian sebanyak AS$47.4 juta.

The New York Times juga mendakwa kebanyakan perniagaan besar milik Trump seperti padang golf dan hotel merekodkan kerugian kira-kira puluhan juta setiap tahun.

Selain itu, agensi berita berkenaan mendakwa Trump secara peribadi bertanggungjawab terhadap hutang sebanyak lebih AS$300 juta yang perlu dibayar dalam tempoh 4 tahun lagi.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat