Trump Nak Jual Jet Pejuang Kepada UAE!

715

Pentadbiran Donald Trump telah mengemukakan hasrat mereka kepada Kongres untuk menjual 50 pejuang jet pejuang, Lockheed Martin F-35 II kepada Emiriah Arab Bersatu, yang melibatkan penjualan berjumlah $ 10 bilion.

Penjualan tersebut berikutan oleh Perjanjian Abraham yang ditandatangani, sebuah perjanjian yang menjalin hubungan diplomatik antara Israel dan UAE, yang telah membuka banyak peluang dalam kerjasama perdagangan, teknologi dan keselamatan.

Selain itu, UAE selama bertahun-tahun dikhabarkan telah lama mengawasi F-35, platform jet tempur paling maju di pasaran. Tetapi, rintangan utama mereka adalah Israel, yang mempunyai kelebihan tentera kualitatif (QME) oleh A.S. sekaligus dapat memperoleh kelebihan teknologi daripada negara jirannya dan akses eksklusif ke beberapa senjata terbaik Amerika Syarikat.

Sementara itu, menteri pertahanan Israel minggu lalu mengatakan negara itu tidak akan menentang Washington untuk menjual sistem senjata tertentu kepada UAE.

Sekiranya diluluskan, enjualan itu menjadikan UAE sebagai negara kedua di rantau ini yang akan memiliki sistem generasi kelima.

Di samping itu, UAE didakwa mahu menggunakan potensi penjualan tersebut bagi mengatasi ancaman Iran.

Walau bagaimanapun, belum ada kesepakatan yang dicapai. Hal ini demikian kerana ianya memerlukan persetujuan kongres dan birokrasi, serta melibatkan masalah keselamatan seperti memastikan bahawa tiada maklumat yang sangat terperinci mengenai kemampuan atau misi platform yang dapat diakses oleh musuh.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat