Tudia! Sampai 130 Pips GBP/USD Terjun Macam Tu Je!

212

Terjunan harian harga sekitar 130 pips dipamerkan pada carta pasangan mata wang GBP/USD pada dagangan Selasa semalam.

Ini telah melenyapkan kembali keuntungan yang diraih pada awal minggu ketika lonjakan harga didorong oleh faktor penyusutan US dolar.

Namun US dolar kembali ‘terjaga’ semula semalam dengan sokongan data PMI pembuatan dan perkhidmatan Amerika Syarikat (AS) yang kukuh diterbitkan bagi bulan Oktober.

Sementara, data yang sama untuk UK telah diterbitkan pada sesi Eropah sebelumnya dengan bacaan yang kurang memberangsangkan.

Jika diperhatikan pada carta GBP/USD semalam, harga pada mulanya membuat kenaikan dahulu hingga ke paras ketinggian 1.22850 dengan sasaran adalah untuk mencapai 1.23000.

Kemudiannya, harga telah menjunam 130 pips menembusi semula paras 1.22000 dan mencecah sekitar 1.21600 di sesi New York.

Harga mendatar perlahan di sekitar tersebut pada penghujung sesi sehingga bersambung pada pembukaan sesi Asia pagi ini (Rabu).

Jika penurunan harga diteruskan lebih rendah, sasaran adalah untuk menguji kembali paras sokongan minggu sebelum ini iaitu pada 1.21000.

Jika paras tersebut juga turut ditembusi, penurunan lanjut harga dijangka akan menuju pula ke zon 1.20500 yang menjadi tumpuan pada dagangan awal Oktober.

Namun, jika lonjakan harga berlaku semula menembusi paras 1.22000, berkemungkinan corak kenaikan di awal minggu bakal bersambung kembali.

Kenaikan harga sekali lagi akan menuju ke paras 1.23000 untuk harga menguji zon rintangan tersebut.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat