Tumpuan Terarah Pada Data NFP! Ini Apa Yang Perlu Ketahui ‘Trader’ Menjelang Pengeluaran Data

477

Berdasarkan perkembangan terkini dapat didapati tanda-tanda bahawa pasaran buruh sekurang-kurangnya semakin perlahan.

Peningkatan pertambahan pekerjaan setakat ini pada tahun 2024 berjumlah 1.24 juta, turun kira-kira 50,000 sebulan berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones menjangkakan laporan yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan pertumbuhan sebanyak 200,000, turun dari 272,000 yang dilaporkan untuk bulan Mei.

Dari segi data sejarah, kadar peningkatan pekerjaan masih kukuh. Waima begitu terdapat tanda-tanda yang menunjukkan bahawa keadaan boleh menjadi lebih lembut dan mungkin menunjukkan kelemahan ekonomi yang lebih meluas di masa hadapan.

Tahap pengangguran pada bulan Mei meningkat kepada 4%, pertama kali mencapai ambang paras tersebut sejak Januari 2022, naik dari 3.7% setahun yang lalu. Ramalannya adalah kadar itu akan kekal di situ.

Dalam keadaan biasa, kadar pengangguran 4% akan menjadi sebab untuk diraikan, bukan kebimbangan. Namun, apa yang menarik perhatian sesetengah ahli ekonomi ialah di mana kadar bergerak sekarang berbanding di mana ia berada dalam setahun yang lalu.

Kadar pada bulan Mei adalah 0.5 mata peratusan lebih tinggi daripada paras terendah 12 bulannya sebanyak 3.5% pada Julai 2023, yang berpotensi mencetuskan penunjuk kemelesetan yang dipanggil Peraturan Sahm. Peraturan ini telah menunjukkan secara konsisten bahawa apabila kadar pengangguran pada purata tiga bulan melepasi paras terendah 12 bulannya sebanyak setengah mata peratusan, ekonomi berada dalam kemelesetan.

Walaupun terdapat sedikit tanda-tanda data bahawa kemelesetan sedang berlaku, trend dalam pengangguran kekal menarik perhatian.

Ekonomi telah berkembang perlahan pada separuh pertama 2024. Pertumbuhan suku pertama seperti yang diukur oleh keluaran dalam negara kasar meningkat pada kadar tahunan 1.4%, sementara Federal Reserve Atlanta menjejaki pertumbuhan sebanyak 1.5% pada suku kedua.

Sebagai tambahan kepada angka utama gaji dan pengangguran, peserta pasaran dan ahli ekonomi akan memantau beberapa metrik utama lain. Antaranya data NFP. Selain itu, jam bekerja dan pendapatan purata setiap jam akan mendapat perhatian sebagai pengukur inflasi.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat