Tunggakan $148 juta & Masalah Hutang Evergrande Gusarkan Pelabur

323

Evergrande Group terus dihimpit tekanan dengan krisis kecairan yang semakin mendalam bagi sektor hartanah China pada Rabu menjelang tarikh akhir membuat pembayaran kupon bon.

Evergrande telah melepasi tarikh akhir pembayaran untuk beberapa minggu kebelakangan ini kerana ia bergelut dengan lebih daripada $300 bilion liabiliti dimana $19 bilion daripadanya adalah bon pasaran antarabangsa.

Syarikat tersebut masih tidak melanggar mana-mana obligasi offshore namun satu tunggakan pembayaran bon bernilai $148 juta perlu dibuat pada Rabu dan ia mempunyai pembayaran kupon berjumlah lebih $255 juta bagi bon Jun 2023 dan 2025 pada 28 Disember.

Rentetan daripada itu Beijing telah mendesak firma kerajaan dan pemaju hartanah yang disokong kerajaan untuk membeli beberapa aset Evergrande bagi mengawal kejatuhan.

Dalam pada itu, China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd yang memfokuskan unit kenderaan elektrik (EV) dilihat meneruskan rancangan perniagaannya dimana syarikat tersebut merancang untuk menjual saham bernilai HK$500 juta ($64 juta) bagi membiayai pengeluaran EV tersebut.

Unit tersebut merancang untuk menjual 174.83 juta saham baharu atau 1.76% daripada modal saham pada HK$2.86 sesaham.

Saham Evergrande menyaksikan sedikit perubahan daripada masa penutupan pagi Rabu sementara unit EV naik 1.4%.

Kebimbangan mengenai potensi kejatuhan Evergrande telah menggegarkan sektor hartanah China pada Selasa kerana ia telah menyekat bon syarikat hartanah tersebut dek kebimbangan bahawa krisis itu boleh merebak ke pasaran lain.

Kebimbangan semakin meningkat tatkala pemaju melihat penyebaran atau premium risiko antara firma perlaburan China dan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) semakin melebar ke paras tertinggi melebihi 5 bulan.

Evergrande yang telah memulakan era peminjaman dan pembinaan bebas namun model perniagaan itu telah dihalang oleh beratus-ratus peraturan baharu yang dicipta untuk membendung kegilaan hutang pemaju dan mempromosikan rumah mampu milik.

Sebarang prospek kejatuhan Evergrande menimbulkan persoalan mengenai 1,300 projek hartanah yang berada di 280 bandaraya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat