Tuntutan Pengangguran Meningkat Sederhana, Adakah Ini Tanda Pasaran Buruh Kian Perlahan?

68

Bilangan orang Amerika yang mendaftar tuntutan faedah pengangguran baru meningkat secara sederhana pada minggu lalu selepas pasaran buruh terus menunjukkan sedikit tanda-tanda penurunan yang ketara.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran meningkat sebanyak 5,000 kepada 217,000 yang disesuaikan secara bermusim bagi minggu yang berakhir pada 28 Oktober, menurut Jabatan Buruh pada hari Khamis. Pakar ekonomi disisi lain malah meramalkan 210,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Walaupun pasaran buruh sedikit sejuk, keadaan pasaran masih kukuh, menunjukkan kekuatan ekonomi yang berkekalan. Kerajaan melaporkan pada hari Rabu bahawa terdapat 1.5 kekosongan pekerjaan bagi setiap orang yang menganggur pada bulan September.

Bank pusat Amerika Syarikat mempertahankan kadar faedah pada hari Rabu tetapi meninggalkan pintu terbuka untuk peningkatan kos pinjaman yang lebih lanjut sebagai tindak balas kepada ketahanan ekonomi. Sejak Mac 2022, Rizab Persekutuan telah menetapkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25% -5.50%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat