Tuntutan Pengangguran Mingguan Akhirnya Mula Perlahan! Pelabur Jadikannya Sebagai Indikasi Penting

220

Permohonan AS untuk faedah pengangguran jatuh ke paras terendah dalam tempoh 15 minggu kerana pasaran pekerjaan terus menunjukkan daya tahan dalam menghadapi percubaan Rizab Persekutuan untuk menyejukkan ekonomi.

Bilangan rakyat Amerika yang memohon bantuan pengangguran untuk minggu yang berakhir 7 Januari turun sebanyak 1,000 kepada 205,000, daripada 206,000 minggu sebelumnya, lapor Jabatan Buruh Khamis.

Purata pergerakan empat minggu bagi tuntutan, yang membantutkan sebahagian daripada turun naik minggu ke minggu, turun sebanyak 1,750 kepada 212,500.

Tuntutan pengangguran secara amnya dilihat sebagai proksi untuk pemberhentian pekerja, catat bacaan yang agak rendah sejak pandemik menghapuskan berjuta-juta pekerjaan pada musim bunga 2020.

Pasaran buruh dipantau rapi oleh pembuat dasar Rizab Persekutuan, yang menaikkan kadar faedah tujuh kali tahun lepas dalam usaha untuk memperlahankan pertumbuhan pekerjaan dan menurunkan inflasi yang sangat tinggi.

Kira-kira 1.63 juta orang menerima bantuan pengangguran pada minggu yang berakhir 31 Disember, susut 63,000 daripada minggu sebelumnya.

Disisi lain, data rasmi menunjukkan indeks harga pengguna jatuh 0.1% daripa bulan November menjadikan perubahan tahunan kepada 6.5%, turun daripada 7.1% bulan sebelumnya. Penurunan bulanan dalam IHP adalah sejajar degnan jangkaan sebahagian penganalisis termasuk kadar tahunan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat