Ucapan Biden Di Kongres AS, Beberapa Komen Curi Perhatian

327

Presiden Joe Biden menyambut baik pemulihan yang dipaparkan ekonomi Amerika Syarikat dalam ucapan State of Union di hadapan Kongres pada Selasa.

Beliau turut menyatakan keyakinan terhadap dasar ekonominya susulan laporan baru-baru ini yang menunjukkan kadar pengangguran rendah dan pertumbuhan pekerjaan kukuh.

Ini merupakan beberapa butiran daripada kenyataan Biden dalam ucapan terbarunya:

Ekonomi Amerika Syarikat

Setelah dua tahun ekonomi bergolak, kini AS berjaya mencipta rekod 12 juta pekerjaan baharu. Ini lebih banyak daripada mana-mana presiden pernah wujudkan dalam tempoh empat tahun.

Kembalikan semula cukai jutawan

Biden menegaskan semula gesaannya untuk mengenakan cukai ke atas jutawan dan pembelian balik saham korporat untuk mengurangkan defisit persekutuan. 

Sebelum ini pada Mac 2022, beliau mencadangkan cukai 20% kepada jutawan untuk menampung belanjawan persekutuannya.

Hapuskan ‘yuran sampah’

Biden menyuarakan tentangannya terhadap ‘bayaran sampah’ yang tidak perlu daripada bank, syarikat penerbangan dan industri lain yang menambah kos tersembunyi dalam bil pengguna.

Beliau menyeru Kongres meluluskan Akta Pencegahan Yuran Sampah yang akan mengenakan sekatan lanjut ke atas bayaran berlebihan yang dikenakan pada tiket perjalanan dan acara.

Antimonopoli terhadap Big Tech

Biden gesa undang-undang untuk mengukuhkan penguatkuasaan antimonopoli bagi menghalang platform dalam talian yang besar daripada memperoleh kelebihan yang tidak adil.

Apakah maksud di sebalik ucapan Biden?

Banyak idea yang dicadangkan oleh Biden seperti cukai jutawan akan menjadi sukar untuk diluluskan di Dewan Rakyat yang dikawal Republikan dan berkemungkinan dilupakan begitu sahaja.

Ijmalnya, pasaran tidak memberi apa-apa reaksi terhadap ucapan tersebut, yang dilihat sebagai peluang Biden untuk memuji pentadbirannya dalam membangunkan ekonomi AS dan memerangi Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat