Ucapan Brexit Malam Ini, Pasaran Dijangka Bergerak Pantas!

82

Selepas beberapa bulan ditekan oleh media, akhirnya Perdana Menteri Theresa Mei akan mendedahkan perancangan Brexit beliau hari ini. Beliau dijangka akan menjelaskan perancangan yang dianggap muktamad dalam rundingan Brexit dalam Kesatuan Eropah.

Sebelum ini May cuba untuk mengelak bercakap tentang hal ini kerana menurut beliau, ia akan mengundang pelbagai persepsi dari rakyat UK dan kritikan dari dalam dan luar negara jika matlamat utama tidak dicapai. Menurut kami, tindakan May adalah bijak agar beliau boleh fleksibel dalam rundingan ini.

Ketika ini, perhatian pemain pasaran global akan terarah kepada Theresa May dalam ucapannya hari ini. Satu lagi tempoh volatile (turun-naik) dalam pasaran, khususnya yang melibatkan pelaburan dalam pasaran UK.

Lupakan seketika tentang Trump-Volatility, dan beri perhatian kepada Brexit-Volatility hari ini. Sememangnya minggu ini kita dijangka berhadapan dengan lebih banyak volatility (turun-naik) dengan ucapan Theresa May dan pelantikan Trump secara rasmi sebagai PEOTUS (President of The United States) pada Jumaat.

Pemain pasaran khususnya para trader agak kecewa kerana masa ucapan Theresa May tidak didedahkan oleh pihak kerajaan Britain. Menurut laporan sebelum ini, ucapan beliau dijangka bermula dalam pukul 7 hingga 8 malam waktu Malaysia.

Menurut laporan Bloomberg, May dijangka akan menjelaskan 12 objektif utama rundingan Brexi dengan Kesatuan Eropah yang termasuk kawalan sepenuhnya imigrasi/sempadan UK, mendapatkan semula kuasa penuh penggubalan undang-undang Parlimen UK, dan menamatkan kuasa Mahkamah Eropah ke atas undang-undang British.

Bagi pemain pasaran global, khususnya trader di Malaysia, Brunei dan Singapura, beri tumpuan kepada perancangan beliau tentang akses ke pasaran tunggal (Kesatuan Eropah) sama ada beliau mahu mendapatkan akses tersebut atau tidak. Jika dilihat dari laporan sebelum ini, Theresa May dijangka tidak akan meneruskan rundingan untuk akses pasaran tunggal.

Akhir sekali, good luck kepada anda semua!

 

Brexit yang anda Perlu Tahu !

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat