Ucapan Powell Undang Perhatian! Perbincangan Mengenai Kadar Jadi Tumpuan Utama

616

Bank pusat A.S. masih memerlukan lebih banyak data sebelum mengurangkan kadar faedah untuk memastikan bahawa bacaan inflasi yang lebih lemah baru-baru ini memberikan gambaran yang benar tentang apa yang berlaku terhadap tekanan harga yang mendasari, kata Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell pada hari Selasa.

Data untuk bulan Mei menunjukkan ukuran inflasi pilihan Fed tidak meningkat sama sekali pada bulan itu, manakala kadar kenaikan harga 12 bulan telah merosot kepada 2.6%, masih di atas sasaran 2% bank pusat tetapi sedang menurun.

“Kami hanya mahu memahami bahawa tahap yang kami lihat adalah bacaan sebenar tentang apa yang sebenarnya berlaku dengan inflasi yang mendasar,” kata Powell di sebuah persidangan dasar monetari di Portugal yang ditaja oleh Bank Pusat Eropah.

Namun begitu, Powell mengakui bahawa bank pusat telah memasuki fasa sensitif dalam perbincangan dasarnya di mana risiko terhadap matlamat inflasi dan pekerjaan the Fed “telah kembali lebih seimbang.”

Khususnya, beberapa ukuran pasaran kerja yang diperhatikan dengan teliti menunjukkan ekonomi A.S. mungkin menghampiri titik di mana kemajuan selanjutnya terhadap inflasi akan melibatkan jenis pertukaran dengan pengangguran yang meningkat yang telah dielakkan oleh Fed setakat ini.

Fed telah mengekalkan kadar faedah dasar penanda arasnya dalam julat 5.25%-5.5% sejak Julai lalu, namun para penggubal dasar sedang berdebat bila untuk melonggarkan dasar monetari kerana inflasi semakin hampir ke sasaran 2% bank pusat.

Inflasi masih lebih setengah peratusan di atas sasaran itu, berdasarkan indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi pilihan Fed, dan digambarkan sebagai “tinggi” dalam kenyataan dasar bank pusat pada 12 Jun.

Waima begitu, data terkini mengenai inflasi dan keseluruhan aktiviti ekonomi menunjukkan bahawa tekanan harga mungkin semakin mereda, dan pelabur menjangkakan pengurangan kadar suku mata pertama pada mesyuarat Fed pada 17-18 September.

Disisi lain, jumlah pembukaan pekerjaan di A.S. meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Mei, dalam tanda potensi keteguhan yang berlarutan dalam pasaran buruh Amerika ketika Rizab Persekutuan mempertimbangkan untuk menurunkan kadar faedah dari paras tertinggi dalam lebih dua dekad.

Kekosongan pekerjaan, ukuran permintaan buruh, meningkat kepada 8.140 juta pada hari terakhir perniagaan pada bulan Mei, naik sedikit daripada jumlah yang disemak semula turun sebanyak 7.919 juta pada bulan April, berdasarkan data dari Biro Statistik Buruh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Selasa. Ahli ekonomi telah meramalkan bahawa laporan Job Openings and Labor Turnover Survey, atau JOLTS, akan berada pada 7.960 juta.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat