UK, Jepun Capai Kesepakatan Perdagangan – 99% Eksport Bebas Tarif!

267

Di tengah-tengah kemelut Brexit, Britain mengumumkan bahawa ia telah memperoleh perjanjian perdagangan bebas dengan Jepun yang juga merupakan perjanjian perdagangan utama pertama bagi negara itu selepas meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif UK-Jepun telah dipersetujui secara prinsip oleh Setiausaha Perdagangan Antarabangsa Liz Truss dan Menteri Luar Negeri Jepun Toshimitsu Motegi melalui panggilan video pada hari ini. Ia dikatakan bakal meningkatkan perdagangan bersama Jepun dengan anggaran £ 15.2 bilion setahun.

Kesepakatan itu disesuaikan dengan ekonomi UK dan memperoleh kelebihan berbanding perjanjian perdagangan EU-Jepun, memberikan syarikat UK yang mengeksport ke Jepun kelebihan daya saing dalam beberapa bidang. Ini akan membantu mewujudkan pekerjaan dan mendorong pertumbuhan ekonomi di negara itu.

Peruntukan digital dan data dalam perjanjian itu dikatakan adalah lebih baik daripada yang terdapat dalam perjanjian perdagangan EU dengan Jepun, yang mana akan membantu syarikat teknologi kewangan Britain yang beroperasi di Asia.

Perjanjian itu juga merupakan langkah penting untuk bergabung dalam Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP). Ini akan memberi perniagaan UK peluang untuk masuk ke rantau Asia Pasifik dan membantu meningkatkan daya tahan dan kepelbagaian rantaian bekalan.

Perniagaan UK akan mendapat keuntungan daripada perdagangan bebas tarif terhadap 99% eksport ke Jepun. Analisis kerajaan menunjukkan bahawa kesepakatan dengan Jepun akan memberikan peningkatan £ 1.5 bilion untuk ekonomi UK dan meningkatkan upah pekerja sebanyak £ 800 juta dalam jangka panjang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat