UK Menangi Undian Pertama Parlimen – Parah Lah Matawang Pound Macam Ni!

775

Walaupun sentimen optimis, namun matawang utama tetap didagangkan berhati-hati berikutan faktor-faktor tidak menentu yang berlegar dalam pasaran.

Isu Brexit terus menghantui dagangan matawang pound untuk didagangkan menyusut setelah kerajaan UK memenangi undian pertama Parlimen ke atas rang undang-undang Pasaran Dalaman untuk mengubah perjanjian Brexit dengan Kesatuan Eropah (EU).

Hal ini telah mencetuskan amaran EU kepada Perdana Menteri Boris Johnson untuk menangguhkan keputusan membenarkan UK menguruskan pertukaran matawang euro dan menghentikan rundingan perdagangan.

Sementara itu, US dolar menyusut lebih rendah berbanding semua pesaing utamanya, termasuk matawang pound yang didagangkan di bawah tekanan ketika harapan terhadap perkembangan vaksin Covid-19 telah mengangkat keyakinan pasaran.

AstraZeneca dilaporkan telah meneruskan ujian klinikal di Britain terhadap vaksin Covid-19, sementara Pfizer dan BioNTech pula mencadangkan untuk memperluaskan percubaan vaksin fasa ketiga mereka.

Walau bagaimanapun, ujian vaksin AstraZeneca di Amerika Syarikat masih ditangguhkan sementara menunggu siasatan Pentadbiran Dadah Persekutuan mengenai kesan sampingan yang menyebabkan ujian dihentikan minggu lalu.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama didagangkan susut pada 93.03, merosot lebih jauh dari paras tertinggi satu bulan 93.664 yang dicapai pada Rabu lalu.

Berbanding yen Jepun, US dolar diperdagangkan di sekitar harga 105.645 setelah menyentuh paras terendah dua minggu pada 105.55 pada sesi dagangan New York.

Kelemahan US dolar turut dipengaruhi oleh pasaran saham AS yang melambung tinggi berikutan perjanjian antara Oracle dan ByteDance China mengenai isu TikTok telah meningkatkan keyakinan pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat