Ulasan Kalendar Ekonomi Minggu Ke-Enam 2017 (06-10 Februari)

61

Perkembangan terbaru dari US agak melegakan pasaran dengan Presiden Trump akan mengumumkan perubahan cukai yang dianggapnya sebagai ‘fenomena’ dua atau tiga minggu lagi. Trump menyasarkan cukai baru ini akan memberi manfaat kepada sektor korporat dan individu. Perkara ini yang tersebar pada Khamis telah membawa penguatan kepada US dolar yang menguat berbanding enam matawang utama dunia.

Situasi di Eropah pula semakin tegang menjelang pilihanraya di beberapa negara besar seperti Jerman dan Perancis. Calon Presiden Le Pen menambah kecelaruan dan ketidaktentuan dalam ekonomi Eropah berikutan ikrar beliau yang akan mengeluarkan Perancis dari Kesatuan Eropah dan menggunakan semula matawang ‘French Franc‘. Ketidaktentuan ini membawa aliran masuk kepada aset ‘safe haven‘ di Eropah terutamanya ‘Bon 10-Tahun Jerman’. Secara keseluruhan Eur/Usd merekodkan kejatuhan sepanjang minggu ini.

Jepun pula, dilihat semakin positif selepas pertemuan antara Abe-Trump pada Jumaat. Presiden Trump menyatakan akan membuat perjanjian yang adil bersama Jepun. Dalam sidang media mereka, beliau juga menyatakan bahawa US sedang membiasakan diri dengan China dan menghormati dasar ‘One China‘. Hal ini sedikit melegakan pasaran tentang pendirian ‘protectionist‘ Trump.

N.Zealand dolar menjadi matawang yang paling banyak mengalami kerugian berbanding US dolar minggu ini berikutan RBNZ (Bank pusat) mengekalkan kadar faedah di paras 1.75% walaupun tren inflasi semakin baik. Ditambah lagi dengan sentimen yang semakin baik di US dengan pengumuman ‘cukai fenomena’ beberapa minggu lagi menyukarkan pemulihan pasangan matawang Nzd/Usd.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu ini dan minggu lepas untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

30 Jan-03 Feb 2017 06-10 Februari 2017
Eur/Usd– Naik 209 pip Eur/Usd– Jatuh 184 pip
Usd/Jpy– Jatuh 290 pip Usd/Jpy– Naik 227 pip
Gbp/Usd– 295 pip (volatile) Gbp/Usd– 236 pip (volatile)
Usd/Chf- Jatuh 184 pip Usd/Chf- Naik 160 pip
Usd/Cad– Jatuh 201 pip Usd/Cad– 205 pip (volatile)
Aud/Usd– Naik 168 pip Aud/Usd– 83 pip (ranging)
Nzd/Usd– Naik 113 pip Nzd/Usd–  Jatuh 203 pip

 

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi utama sepanjang minggu ini.

  • Keputusan Kadar Australia- 6 Februari 2017 (Isnin)

RBA (Reserve Bank of Australia) membuat keputusan untuk mengekalkan kadar pada 1.50 peratus. Di Australia, ekonomi sedikit berubah sejak akhir-akhir ini berikutan lonjakan dari sektor perlombongan. Bagaimanapun, KDNK direkod lemah daripada apa yang dijangkakan pada suku September. Dalam masa yang sama, pertumbuhan ekonomi kekal dengan jangkaan pertumbuhan sebanyak 3 peratus dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Bank Pusat Australia turut mengumumkan bahawa inflasi masih berada pada tahap rendah dengan inflasi asai sekitar 1.5 peratus. Ramalan Inflasi akan datang juga diletakkan kekal tidak berubah.

  • Data Inventori Minyak Mentah AS- 8 Februari 2017 (Rabu)

Data terbaru inventori minyak mentah yang dikeluarkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) merekodkan penambahan stok sebanyak 14.23 juta tong pada minggu berakhir 3 Februari berbanding minggu sebelum ini yang mencatatkan kenaikan 5.8 juta tong. Data kali ini terlalu tinggi berbanding jangkaan pasaran iaitu peningkatan 2.5 juta tong.

The Energy Information Administration (EIA) atau Pengurusan Informasi Tenaga di US pula melaporkan inventori minyak mentah yang meningkat sebanyak 13.8 juta tong pada minggu berakhir 3 Februari berbanding 6.5 juta peningkatan sebelum ini. Jumlah inventori berada 8.1% melebihi stok tahun lalu di paras 508.6 juta.

  • Keputusan Kadar New Zealand- 9 Februari 2017 (Khamis)

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) mengekalkan kadarnya dalam mesyuarat minggu ini pada Khamis di paras 1.75%. Penganalisis telah menjangkakan kadar ini dikekalkan dan pasaran melihat RBNZ akan menaikkan kadar pada mesyuarat akan datang.

  • Laporan Tuntutan Pengangguran AS- 9 Februari 2017 (Khamis)

Tuntutan faedah/insurans pengagguran (Jobless claims) berkurang sebanyak 12,000 kepada 234,000 bagi minggu berakhir pada 4 Februari berbanding minggu sebelum itu yang mencatatkan jumlah 246,000 tuntutan. Data yang dikeluarkan ini lebih rendah dari jangkaan penganalisis sebanyak 249,000 jumlah tuntutan pengangguran.

  • Data ‘Trade Balance‘ China 10 Februari 2017 (Jumaat)

Perdagangan China semakin baik pada Januari dengan ‘imbangan perdagangan’ (trade balance) merekodkan ‘lebihan perdagangan’ (trade surplus) lebih dari jangkaan pasaran seperti yang dilaporkan oleh pihak kastam. China mencatatkan ‘trade surplus‘ berjumlah 355 billion yuan pada Januari, naik dari 275 billion yuan sebelum ini, lebih tinggi dari jangkaan 295 billion yuan. Import China melonjak 16.7% secara tahunan yang diikuti kenaikan 3.1% pada bulan sebelum. Import pada bulan Januari dilihat keluar dari tren penurunan sejak beberapa tahun ini berikutan kelemahan permintaan domestik. Manakala, eksport naik 6.2% secara tahunan pada Disember dan diikuti kenaikan 7.9% pada bulan Januari. Pasaran menjangkakan import naik 10% dengan eksport 3.3%.

  • Data Pekerjaan Kanada- 10 Februari 2017 (Jumaat)

Jumlah pekerjaan di Kanada naik mendadak pada Januari yang disokong oelh kenaikan dalam sektor swasta. Kanada menambah 48,000 pekerjaan pada tempoh tersebut. Pekerjaan kali ini juga melebihi jangkaan penganalisis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat