Ulasan Minit Mesyuarat FOMC, USD Lemah Sebaik Laporan Dikeluarkan

122

Pada mesyuarat Federal Open Market Committee (FOMC) bulan Mei, bank pusat telah mengekalkan kadar Fed Fund Rate di paras 1.00%.

FOMC menyatakan dalam minit mesyuaratnya bahawa adalah perlu untuk menunggu lebih banyak bukti petunjuk ekonomi di samping mengatakan kelemahan data baru-baru ini hanyalah sementara sebelum bank pusat menaikkan kadarnya semula.

Ahli-ahli FOMC masih menjangka kelemahan semasa dalam data akan berlalu dan masanya akan tiba di mana adalah bersesuaian untuk menaikkan kadar faedah jika sasaran sebelum ini dapat dicapai.

Dalam minit ini, bank pusat juga menyatatakan rangka lanjut tentang perancangan penyata imbangan akan diumumkan secepat mungkin dengan pengurangan pegangan aset tahun ini dianggap bersesuaian dengan keadaan ekonomi semasa.

Ramai ahli The Fed melihat potensi risiko ke atas (upside-risk) dari polisi pengembangan fiskal tetapi mereka juga sedar ketidaktentuan disebabkan perkara ini.

Penilaian secara keseluruhan terhadap ekonomi hanya berubah sedikit berbanding mesyuarat sebelum ini dan adanya jangkaan bahawa perbelanjaan pengguna akan melonjak semula dalam bulan mendatang dengan asas ekonomi US yang mampan.

Ahli-ahli bank pusat masih melihat inflasi akan bergerak stabil di sekitar 2% dalam jangka masa sederhana, khususnya dengan harga import kini mula meningkat. Ada juga beberapa ahli yang menyatakan kebimbangan mereka tentang penyebab kelemahan inflasi baru-baru ini.

Kini potensi kenaikan kadar Fed Fund Rate pada Jun berada di sekitar 83%.

Dengan data-data terkini US dilihat bercampur-campur, dijangka terdapat keraguan dalam kalangan pemain pasaran sama ada bank pusat akan menaikkan kadar faedahnya.

Walaubagaimanapun, potensi besar yang akan berlaku adalah The Fed menaikkan kadar dan kemudiannya fokus kepada penyata imbangan semasa suku ketiga 2017.

Secara keseluruhan pasaran melihat The Fed tidak terlalu tertekan untuk menaikkan kadar faedah pada Jun di mana kenaikan kadar tetap akan bergantung kepada data-data semasa ekonomi di US.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat