Ulasan Pasaran: Fed Indikasikan Kesabaran Dalam Pemotongan Kadar Faedah – Powell

337

[Artikel Tajaan]

Dalam keterangannya semalam, Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell, tidak memberikan garis masa atau tarikh khusus untuk pemotongan kadar faedah.

Namun, beliau menekankan tanda-tanda positif dalam pasaran buruh negara, berikutan laporan data pada Jumaat lalu yang menunjukkan peningkatan kadar pengangguran untuk bulan ketiga berturut-turut.

Walaupun kenyataan Powell mencadangkan persediaan pasaran untuk pemotongan kadar pada akhir tahun ini, beliau masih berpegang kepada naratif ekonomi yang telah ditetapkan. Pemain pasaran meramalkan dua pemotongan kadar faedah pada tahun 2024.

Pemain pasaran kini menunggu laporan inflasi Amerika yang penting pada akhir minggu ini. Walaupun terdapat jangkaan pemotongan kadar pada bulan September, ia masih bergantung kepada laporan data CPI (indeks harga pengguna). Inflasi yang kekal tinggi boleh mengubah kebarangkalian ini.

Pemain pasaran dijangka akan mempunyai pandangan lebih jelas mengenai trend inflasi apabila indeks harga pengguna (CPI) bulan Jun dikeluarkan pada hari Khamis.

Selain itu, kerajaan Amerika merancang untuk menjual Bon Perbendaharaan kadar 10 tahun bernilai $39 bilion pada hari Rabu dan bon kadar 30 tahun bernilai $22 bilion pada hari Khamis.

Pendekatan berhati-hati Powell serta beberapa data ekonomi yang bakal dilaporkan akan memainkan peranan penting dalam membentuk jangkaan pasaran terhadap trajektori dasar monetari Fed.

Nak baca lebih lagi? Dapatkan Market Outlook yang menjadi rujukan institusi dan pedagang profesional. Daftar akaun trading bersama Saracen Markets segera untuk dapatkannya. – KLIK DI SINI

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat