Ulasan Terkini Rundingan Mexico Dan US Mengenai Perjanjian Perdagangan NAFTA

401

Pada hari Khamis, Mexico dan Amerika Syarikat telah bersetuju untuk memperbanyakkan lagi rundingan mengenai pengemaskinian perjanjian perdagangan NAFTA dengan harapan ia dapat mencapai kesepakatan mengenai isu-isu utama pada bulan Ogos, kata Menteri Ekonomi Mexico Ildefonso Guajardo.

Menurut Guajardo, beliau telah mengadakan perbincangan yang bersifat konstruktif dengan Wakil Perdagangan A.S. Robert Lighthizer dan Jared Kushner dan hasilnya sangat positif.

Rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara di Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada telah terhenti sejak Jun apabila Amerika Syarikat mengenakan tarif bagi barangan keluli dan aluminium ke atas Mexico dan Kanada dan kemudian kedua-dua negara bertindak balas dengan bagi produk seperti khinzir, sos tomato dan Bourbon Kentucky.

Guajardo memberitahu wartawan selepas perbincangan di Washington bahawa dia dan Lighthizer bersetuju berkerjasama untuk menyelesaikan kesepakatan pada bulan Ogos.

Lighthizer memberitahu penggubal undang-undang A.S. awal Khamis bahawa beliau menjangkakan perjanjian dengan Mexico akan dicapai pada bulan Ogos dan akan diikuti perjanjian dengan Kanada.

Trump pada awalnya mencadangkan bahawa beliau inginkan perjanjian dua hala dengan Mexico, tetapi Guajardo berkata rundingan A.S.-Mexico akan membawa kepada perbincangan dengan Kanada iaitu “dialog trilateral”.

Pada hari Rabu lepas, Menteri Luar Kanada Chrystia Freeland telah melawat Mexico dan Guajardo menegaskan bahawa NAFTA kekal sebagai perjanjian tiga belas.

2 isu rumit yang paling beri kesan terhadap perhubungan perdagangan 3 negara tersebut ialah klausa matahari terbenam dan permintaan A.S. untuk perubahan besar dalam sektor auto juga menjadi penghalang. Tumpuan sekarang adalah untuk menghadapi isu-isu tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat