Unjuran Tidak Rasmi Inflasi Eropah Yang Terbaru Buatkan Pasaran ‘Gundah Gulana’, Ini Sebabnya!

228

Bank Pusat Eropah menjangkakan inflasi kekal di atas sasaran 2% untuk tiga tahun akan datang berdasarkan salah satu sumber yang didedahkan. Inflasi dilihat melebihi daripada jangkaan pasaran pada masa ini dan menandakan perjuangan ECB menentang kenaikan harga masih belum berakhir.

ECB dilihat akan menaikkan kadar faedah untuk kali keempat berturut-turut pada hari Khamis untuk mengekang inflasi, dan juga akan mengumumkan unjuran ekonomi suku tahunan baharu, yang digunakan oleh pelabur untuk mengetahui berapa banyak lagi kenaikan yang mungkin berlaku.

Didorong oleh faktor antara pencerobohan Rusia ke atas Ukraine kepada kesan rangsangan era pandemik, inflasi di 19 negara yang menggunakan euro mencapai 10.6% pada Oktober sebelum jatuh semula bulan lepas.

Unjuran baharu itu akan meletakkan inflasi dengan selesa melebihi 2% pada 2024 dan tepat di atasnya pada 2025, kata sumber tersebut, yang tidak mahu mendedahkan identitnya kerana ramalan tersebut belum lagi rasmi.

Ramalan baharu, yang dianggap penting dalam memaklumkan langkah dasar ECB sehingga pusingan baharu anggaran diterbitkan pada bulan Mac, adalah lebih tinggi daripada jangkaan pasaran pada masa ini untuk dua tahun tersebut.

Jurucakap ECB buat masa ini enggan untuk mengulas hal ini. Disisi lain, ramalan ECB jarang terbukti tepat namun bank tetap menggunakannya sebagai input dalam keputusannya kerana ia menyasarkan “jangka sederhana”, berbanding semasa, inflasi dan sebarang perubahan yang dibuatnya memerlukan beberapa bulan untuk merealisasikan ekonomi.

Beberapa penggubal dasar ECB, terutamanya dalam kalangan mereka yang memihak kepada kadar yang lebih tinggi, baru-baru ini menyuarakan keraguan tentang ramalan ECB dan meminta tumpuan yang lebih besar pada bacaan semasa.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan inflasi pada 6.0% pada 2023, 2.3% pada 2024 dan 1.9% pada 2025. Mereka juga menjangkakan ECB akan menaikkan kadar depositnya sebanyak 50 mata asas kepada 2% pada hari Khamis sebelum membawanya kepada 2.50% menjelang Mac dan 2.75% menjelang pertengahan tahun hadapan.

ECB juga dilihat membiarkan hutang bernilai 175 bilion euro ($186.01 bilion) tamat tahun depan, daripada 5 trilion euro yang dimilikinya, untuk membersihkan wang tunai daripada sistem perbankan dan meningkatkan kos pinjaman jangka panjang.

Beberapa ahli Majlis Tadbir ECB, seperti Presiden Bundesbank Joachim Nagel, telah menggesa “pengetan kuantitatif” ini dimulakan menjelang Mac, manakala lebih ramai ahli dovish mengharapkan ianya dianjak kehadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat