US Dolar Kembali Memimpin Pasaran? Ini Apa Yang Sedang Berlaku

748

US dolar mengalami pengukuhan pada hari Selasa setelah jatuh sebentar ke paras terendah sebulan, disebabkan oleh penurunan hasil bon AS dan data ekonomi eropah telah menghantar mata euro ke arah penyusutan.

Penyusutan ini dipicu oleh data kajian yang mengecewakan, yang mengindikasikan bahawa aktiviti perniagaan di zon euro mengalami penurunan. Data ekonomi yang lemah menunjukkan kemungkinan zon Eropah mengalami kelemahan. Berikut merupakan beberapa rumusan penting yang mempengaruhi pergerakan mata wang pada hari ini.

Data Ekonomi Jerman: Keadaan ekonomi di Jerman, sebuah ekonomi utama dalam zon eropah mencatat bacaan yang memeranjatkan. Kajian Indeks Pengurus Pembelian (PMI) menunjukkan penyusutan dalam sektor perkhidmatan dan pengilangan.

Indeks US Dolar: Indeks US dolar yang mengukur prestasi dolar berbanding enam mata wang utama lain didagangkan kukuh sehingga mencapai tahap tertinggi hampir setahun.

Faktor-faktor yang Mempengaruhi US dolar: Pelbagai faktor memainkan peranan dalam prestasi dolar, menyumbang kepada prestasi US dolar. Peningkatan mendadak dalam hasil bon AS, terutamanya hasil bon 10 tahun pada awalnya memperkukuhkan US dolar. Walau bagaimanapun, hasil bon kemudian mengalami penurunan , sebahagiannya dipengaruhi oleh mesej media sosial daripada pelabur dana lindung nilai terkenal Bill Ackman, yang menutup pertaruhannya terhadap bon jangka masa panjang. Bukan itu sahaja,  keadaan geopolitik juga memainkan peranan.

Kesan ke atas Mata Wang Lain: US dolar mencatat keuntungan berbanding mata wang utama lain, seperti yen Jepun dan franc Switzerland. Yen Jepun yang hampir mencapai tahap 150 menimbulkan kebimbangan terhadap campur tangan kerajaan untuk menstabilkan mata wang. Sementara itu, franc Switzerland, yang sering dianggap sebagai aset pelaburan selamat, mengukuh di tengah ketegangan geopolitik.

Data Ekonomi yang Akan Datang: Maklumat diutarakan mengenai kepentingan data ekonomi yang akan datang, termasuk data Keluaran dalam Negara (GDP) AS dan data inflasi. Dapatan data ini boleh menyebabkan lebih banyak turun naik dalam hasil bon dan pasaran mata wang.

Keputusan Bank Pusat: Bank of England akan membuat keputusan mengenai kadar faedah pada minggu berikutnya, selepas keputusan The Federal Reserve. Bank Pusat Eropah juga dijangka akan mengakhiri mesyuaratnya, dengan harapan pasaran bahawa bank pusat akan mengekalkan kadar faedah semasa.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat