US Dolar Mendapat Momentumnya Semula Pada Hari Ini!

39

Indeks US dolar pada hari ini menguat semula, selepas mangakhiri tahun 2016 dengan kejatuhan sehingga mencapai paras support di 102.00. Paras ini juga dikenali sebagai RBS (resistance become support) jika dilihat dalam time-frame daily.

Secara keseluruhan, indeks yang mengukur kekuatan US dolar berbanding enam matawang utama dunia ini melakukan kenaikan pada tahun 2016, yang bermula dengan penurunan dari Januari hingga mencapai paras terendah bulan Mei di 91.88. Sejak itu Indeks ini terus menguat sehingga hari ini walaupun ada sedikit pembetulan harga (correction) sepanjang tempoh itu.

Indeks ini mula melonjak tinggi selepas Trump memenangi pilihanraya presiden berikutan sentimen positif terhadap kemenangannya. Walaupun pada mulanya pasaran menganggap kemenangan Trump tidak baik untuk pasaran, tetapi semuanya berubah semasa ucapan kemenangannya pada November lepas.

Penguatan US dolar pada hari ini dapat dilihat jelas dalam pasangan matawang Eur/usd, Usd/Jpy, dan Nzd/Usd dengan Eur/Usd telah mencatatkan kejatuhan lebih 100 pip. Usd/Jpy pula naik lebih dari 100 pip, manakala Nzd/usd jatuh lebih dari 70 pip.

Fokus pada minggu ini akan terarah kepada kepada minit mesyuarat FOMC dan data pekerjaan US (NFP). Pasaran akan memberikan tumpuan kepada penjelasan lanjut tentang situasi polisi The Fed pada masa ini untuk menambah keyakinan kepada jangkaan kenaikan kadar faedah pada 2017. Selain itu, komen tentang inflasi dan pasaran pekerjaan juga perlu diambil perhatian kerana dua data ini yang menjadi tumpuan The Fed selama ini.

Data NFP (Non-Farm payroll) atau data pekerjaan US pada Jumaat ini dijangka akan memberikan momentum berterusan kepada US dolar jika ketiga-tiga data tersebut mencatat perubahan positif yang besar dan menguatkan lagi potensi sebanyak tiga kali kenaikan pada tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat