US Dolar Mula ‘Panas Enjin’, Penetapan Kadar Faedah The Fed Jadi Pertimbangan Utama!

1,378

US dolar didagangkan lebih tinggi pada hari Isnin apabila para pelabur lebih memilih mengekalkan pegangan pada US dolar namun dalam masa yang sama mereka cenderung beranggapan bahawa bahawa the Fed akan mengetatkan kadar faedah. Manakala disisi lain, matawang euro susut daripada paras tertinggi dua bulan yang dicapai pada hari Jumaat.

Pengurangan kadar pinjaman utama di China yang tanpa dijangka telah menjadi topik perbahasan utama dan secara tidak langsung mempengaruhi tingkah laku pelabur yang beranggapan bahawa bank pusat utama lain akan menaikkan kadar faedah. Langkah yang dilaksanakan oleh China telah menjejaskan pengukuhan matawang yuan.

Indeks US dolar yang didagangkan merosot mendadak minggu lalu telah didagangkan kukuh 0.1% pada paras dagangan 95.323. Menurut Goldman Sachs,”Dengan 3.7 kenaikan kadar Fed berharga pada 2022 dan 2.3 untuk 2023, pemain pasaran nampaknya membuat kesimpulan bahawa risiko terhadap penetapan harga dasar kini lebih seimbang”.

The Fed dijangka akan bermesyuarat pada 25-26 Januari dan diramalkan tidak akan mengambil apa tindakan drastik buat masa ini.

Para spekulator mempertaruhkan bahawa US dolar akan terus mengukuh walaupun di tengah-tengah nada hawkish daripada the Fed sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Disisi lain, matawang Euro susut 0.2% berbanding US dolar pada $1.1396, selepas meningkat pada hari Jumaat ke paras tertinggi dua bulan.

Dengan tiada data ekonomi utama untuk zon euro pada kalendar minggu ini, pelabur akan memberi tumpuan kepada ucapan daripada Presiden Christine Lagarde, ahli ECB yang lain dan pada minit mesyuarat dasar ECB Disember yang dikeluarkan pada hari Khamis.

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde berkata pada hari Jumaat, bank pusat bersedia untuk mengambil sebarang langkah yang perlu untuk menurunkan inflasi kepada sasaran 2%. Inflasi dilaporkan telah meningkat kepada 5% pada bulan lepas, rekod tertinggi yang pernah dicatatkan.

Namun, ahli lembaga ECB Isabel Schnabel berkata dalam kenyataan yang disiarkan pada hari Jumaat bahawa menaikkan kadar faedah di zon euro tidak akan menolak harga tenaga turun ke bawah.

Disamping itu, Bank Pusat Jepun antara yang aktif sedang mmbahaskan untuk melakukan perubahan dasar. Matawang Sterling susut 0.2% berbanding US dolar pada paras dagangan $1.3651, selepas mengukuh pada minggu lalu ke paras tertinggi sejak akhir Oktober.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat