Usaha Agresif The Fed Akhirnya Membuahkan Hasil! Bacaan CPI Hanya Naik 0.1% Pada Bulan Mac

410

Untuk sekian waktu, inflasi akhirnya mula reda pada bulan March apabila kenaikan kadar faedah oleh The Fed telah membuahkan hasil berdasarkan laporan pada hari Rabu.

Indeks harga pengguna, ukuran diikuti secara meluas bagi kos barangan dan perkhidmatan dalam ekonomi A.S., meningkat 0.1% untuk bulan itu berbanding anggaran Dow Jones sebanyak 0.2% dan 5% daripada setahun lalu berbanding anggaran 5.1% .

Tidak termasuk makanan dan tenaga, CPI teras meningkat 0.4% dan 5.6% pada asas tahunan, kedua-duanya seperti yang dijangkakan.

Data menunjukkan bahawa walaupun inflasi masih jauh mengatasi paras sasaran, , ia sekurang-kurangnya menunjukkan tanda-tanda penurunan yang berterusan. Para penggubal dasar menyasarkan inflasi sekitar 2% sebagai tahap pertumbuhan yang sihat dan mampan.

Penurunan 3.5% dalam kos tenaga dan indeks makanan yang tidak berubah membantu mengekalkan inflasi utama dalam kawalan. Makanan isirumah jatuh 0.3%, penurunan pertama sejak September 2020.

Peningkatan 0.6% dalam kos perlindungan adalah keuntungan terkecil sejak November, tetapi masih menyebabkan harga meningkat 8.2% pada asas tahunan. Kos perlindungan membentuk kira-kira satu pertiga daripada wajaran dalam CPI dan diawasi dengan teliti oleh pegawai Fed.

Harga kenderaan terpakai, penyumbang utama kepada lonjakan inflasi awal pada 2021, susut 0.9% lagi pada Mac dan kini turun 11.2% tahun ke tahun. Kos perkhidmatan penjagaan perubatan juga turun 0.5% untuk bulan itu.

Sepanjang tahun lalu atau lebih, Fed telah menaikkan kadar faedah penanda arasnya sembilan kali untuk sejumlah 4.75 mata peratusan, kadar pengetatan terpantas sejak awal 1980-an. Para pegawai pada mulanya menolak inflasi sebagai sementara, menjangkakan ia akan jatuh apabila faktor berkaitan pandemik pudar, tetapi ternyata terpaksa mengambil langkah agresif kerana kenaikan harga terbukti lebih tahan lama.

Satu bidang utama yang disasarkan oleh bank pusat ialah pasaran buruh. Kekurangan pekerja telah membantu menaikkan gaji dan harga, keadaan yang agak reda dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pada bulan Mac, bacaan NFP meningkat sebanyak 236,000, keuntungan terkecil sejak Disember 2020, dan purata pendapatan setiap jam meningkat pada kadar tahunan 4.2%, tahap terendah sejak Jun 2021.

Indeks US dolar susut lebih lanjut dengan penyusutan sebanyak 0.63% selepas laporan dikeluarkan!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat