Usaha Halang ‘Pengharaman’ Oleh AS, ByteDance TikTok Belanja Lebih $7 Juta!

172

TikTok dan syarikat induknya, ByteDance membelanjakan lebih $7 juta pada tahun ini untuk menghalang Kongres daripada meluluskan undang-undang pengharaman aplikasi media sosial itu di Amerika Syarikat.

ByteDance sahaja telah membelanjakan $2.68 juta untuk pelobi TikTok bagi menyelesaikan masalah antara pegawai Kongres dan persekutuan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini. TikTok pula membelanjakan lebih $4.5 juta untuk kempen televisyen dan iklan digital bagi menolak undang-undang pengharaman tersebut.

Sebelum ini, Kongres meluluskan undang-undang terbaharu berkaitan TikTok pada hari Sabtu dan jika ia ditandatangani oleh Biden, ByteDance akan diberi masa kira-kira sembilan bulan untuk melepaskan aplikasi media sosial atau ia diharamkan di AS.

Senat bersedia untuk mengundi rang undang-undang TikTok terkini pada hari Selasa. Senat pertama kali meluluskan undian prosedur mengenai pakej bantuan asing yang mengandungi perundangan TikTok baharu. Undian yang berjaya adalah tanda bahawa pakej itu mungkin berada di ambang kelulusan akhir.

Dewan meluluskan rang undang-undang serupa pada bulan Mac yang akan memberi ByteDance kira-kira enam bulan untuk melepaskan aset TikTok. Namun, undang-undang itu telah terhenti di Senat.

Perbelanjaan terbaru untuk melobi dalaman tidak mengambil kira pembayaran lain yang dibuat kepada perunding luar. Pelobi veteran, David Urban telah dibayar $80,000 pada suku lepas oleh ByteDance untuk cuba mempengaruhi Kongres pada rang undang-undang Mac lepas.

Selain itu, kebanyakan firma seperti Urban dan LGL Advisors telah dibayar oleh ByteDance pada suku tertentu menurut data lobi persekutuan.

Berdasarkan rekod, TikTok telah membelanjakan lebih $400,000 sejak 1 Januari untuk firma melobi luar di Washington.

ByteDance yang paling banyak dibelanjakan sebelum ini untuk melobi pada suku pertama adalah pada 2023 untuk lebih $1.8 juta. Menurut data daripada OpenSecrets, ByteDance dan TikTok membelanjakan lebih $8 juta untuk melobi pada tahun 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat