Usaha The Fed Tidak Buahkan Hasil? Data CPI Meningkat Lebih Cepat Pada September!

615

Harga yang dibayar oleh pengguna untuk pelbagai barang dan perkhidmatan didapati meningkat pada kadar yang sedikit lebih cepat daripada yang dijangka pada bulan September, menjadikan inflasi kembali menjadi tumpuan lebih buat para penggubal dasar.

Indeks harga pengguna, pengukur inflasi yang dijadikan perhatian, meningkat sebanyak 0.4% dalam sebulan dan 3.7% dari tahun sebelumnya, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Khamis. Data ini sedikit melebih apabila dibandingkan dengan anggaran Dow Jones yang masing-masing adalah 0.3% dan 3.6%.

Tanpa mengambil kira harga makanan dan tenaga yang volatile, Indeks CPI teras, meningkat 0.3% dalam sebulan dan 4.1% dalam tempoh 12 bulan, kedua-duanya sejajar dengan jangkaan. Para penggubal dasar memberi lebih tumpuan kepada nombor inti ini kerana mereka cenderung menjadi penentu yang lebih baik untuk trend jangka panjang.

Sejajar dengan trend terkini, kos tempat tinggal menjadi faktor utama dalam peningkatan inflasi. Kos tempat tinggal,  menyumbang sekitar sepertiga daripada CPI, meningkat sebanyak 0.6% sebulan dan 7.2% dari tahun sebelumnya.

Kos tenaga meningkat sebanyak 1.5%, termasuk kenaikan sebanyak 2.1% dalam harga petrol dan 8.5% dalam minyak makanan, dan makanan meningkat sebanyak 0.2% untuk bulan ketiga berturut-turut.

Kenaikan harga perkhidmatan, yang dianggap sebagai faktor peneliti untuk arah jangka panjang inflasi, juga mencatatkan kenaikan sebanyak 0.6% kecuali perkhidmatan tenaga, dan meningkat sebanyak 5.7% dalam tempoh 12 bulan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat