USD/CAD Berundur Semula Selepas Capai Paras Tertinggi 11 Minggu

164

Pelabur tidak melepaskan peluang untuk meneliti pergerakan harga pada carta pasangan mata wang USD/CAD ekoran kedua-dua mata wang US dolar dan dolar Kanada masing-masing dipengaruhi oleh tempias krisis perang Rusia-Ukraine.

Sentimen pasaran yang berisiko akan menyokong pengukuhan US dolar sementara pasaran minyak mentah global yang terkesan pula akan memacu pergerakan dolar Kanada ekoran minyak mentah merupakan eksport utama Kanada.

Perkembangan semasa, US dolar bergerak lemah susulan sentimen pasaran yang berisiko sedikit pulih selepas dilaporkan Menteri Luar Rusia dan Ukraine bakal mengadakan rundingan diplomatik.

Sementara perkembangan pasaran minyak mentah pula, Iraq dilaporkan bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran bagi membendung masalah bekalan akibat krisis perang yang berisiko.

Meneliti pergerakan harga carta USD/CAD untuk minggu ini, harga telah menyambung kenaikan di awal minggu sehingga ke paras ketinggian 1.29000 yang menjadi rintangan terbaru buat harga pada Selasa.

Namun, pada dagangan Rabu semalam harga mula menunjukkan isyarat penurunan harga semula dengan bergerak turun di bawah paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam untuk isyarat bearish.

Penurunan harga jika diteruskan pada hari ini dilihat akan menguji zon RBS (resistance become support) 1.27700 untuk pelabur menilai reaksi harga bagi petunjuk pergerakan selanjutnya.

Sekiranya penurunan diteruskan, harga bakal menuju semula ke paras sekitar 1.26800 sebelum susut lebih rendah menguji support 1.26000.

Sebaliknya jika kenaikan harga berjaya diteruskan semula, rintangan 1.29000 akan cuba untuk ditembusi bagi harga mencatatkan paras ketinggian terbaru.

Sasaran harga untuk kenaikan lebih tinggi adalah menuju sekitar 1.3000 namun perlu melepasi rintangan pada ketinggian 1.29600 yang telah dicapai pada Disember lalu.

Pelabur akan memberi tumpuan terhadap laporan data pekerjaan Kanada pada penghujung minggu yang bakal pengaruhi pergerakan mata wang Loonie.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat