USD/CAD Mampu Breakout Zon Support 1.32500 Jika Momentum Positif Loonie Dikekalkan

379

Matawang komoditi dolar Kanada kekal didagangkan stabil disokong oleh faktor laporan data pekerjaan Kanada yang positif dikeluarkan pada lewat minggu lalu.

Laporan tersebut yang dikeluarkan bersama laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat pada Jumaat lalu mencatatkan pertambahan pekerjaan yang positif dengan angka 27,700 pekerjaan berbanding jangkaan penurunan kepada 5,000 pekerjaan untuk bulan Mei.

Sementara, kadar pengangguran mencatatkan bacaan yang mengejutkan dengan penurunan kepada 5.4% berbanding jangkaan kekal pada 5.7% seperti sebelum ini. Angka tersebut merekodkan bacaan terendah sejak laporan mula diterbitkan sejak tahun 1976.

Selain itu juga, Loonie turut disokong oleh kestabilan pasaran minyak mentah. Harga minyak mentah global juga kembali dilaporkan pulih dimana negara-negara pengeluar OPEC dan juga Rusia akan mengadakan persidangan pada penghujung bulan ini bagi menetapkan polisi bekalan minyak mentah untuk mengawal harga minyak dalam pasaran.

Jika dilihat pergerakan harga bagi matawang Loonie berbanding dolar USD, harga berjaya mencatatkan penurunan ke paras terendah yang baru pada Jumaat dengan laporan pekerjaan bagi kedua-dua negara mencatatkan bacaan yang berlawanan.

Pergerakan harga USD/CAD pada dagangan semalam dilihat mendatar di atas paras support 1.32500 dari awal sesi Asia bermula semalam sehingga kembali bersambung semula pada sesi Asia hari ini.

Sesi Asia hari ini melihatkan harga bergerak perlahan di sekitar paras Magic Pivot 1.3262 dengan dan masih menguji zon support 1.32500 sehingga ke sesi pasaran Eropah petang ini.

Jika harga berjaya breakout support tersebut, penurunan harga berkemungkinan bakal mencecah ke paras terendah yang baru di sekitar 1.32000 yang juga merupakan paras support (MagicS3) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Namun jika harga kembali membuat kenaikan semula, jangkaan paras-paras resistance pada indicator Moshed Magic Line bakal dilepasi oleh harga sebelum menuju ke paras 1.33600 untuk harga menguji zon SBR (support become resistance) tersebut.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan.

Paras support: 1.3243, 1.3218, 1.3199.

Paras resistance: 1.3287, 1.3305, 1.3330.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat