USD/CAD Teruskan Pendakian Selepas Breakout Resistance Pada 1.34400

584

Pergerakan harga pada pasangan matawang USD/CAD pada dagangan semalam telah kembali melonjak selepas dolar Kanada mengalami penurunan semula.

Loonie pada dagangan Isnin mengukuh setelah harga minyak mentah melonjak ekoran terkesan oleh isu sekatan Amerika Syarikat ke atas Iran yang lebih ketat. Namun dagangan CAD kembali lemah menjelang penetapan kadar faedah pada mesyuarat dasar oleh bank pusat pada hari ini.

Sementara itu juga, USD diniagakan kukuh selepas data pada sektor perumahan yang dikeluarkan semalam mencatatkan bacaan yang positif. Kadar jualan rumah baru di Amerika Syarikat meningkat lebih tinggi berbanding jangkaan pasaran.

Oleh itu, dapat diperhatikan dagangan USD/CAD semalam telah berjaya melonjak sehingga breakout paras resistance sebelum ini iaitu pada paras 1.34000. Pergerakan harga sekitar 100 pips kenaikan harga semalam mencecah paras ketinggian sehingga paras 1.34400.

Harga pada hari ini yang menyambung momentum kenaikan semalam dilihat telah bergerak lebih tinggi dari paras 1.34400 dan menuju ke paras resistance 1.3462 (MagicR1) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Jika kenaikan harga berjaya diteruskan, kenaikan harga bakal menuju pula ke paras resistance 1.3503 (MagicR2) atau lebih tinggi lagi iaitu pada sekitar 1.3562 (MagicR3) untuk harga terus mencari paras ketinggian semasa yang baru pada USD/CAD  mengatasi ketinggian yang dicapai pada bulan Mac.

Namun jika harga kembali membuat penurunan semula, destinasi tumpuan harga adalah dilihat ke paras Magic Pivot 1.3403 hari ini untuk harga menguji zon RBS (resistance become support) tersebut.

Penurunan lebih rendah harga bakal menguji paras support 1.3362 (MagicS1) atau lebih rendah lagi boleh mencecah sehingga ke zon support pada MagicS2 yang masih gagal ditembusi harga pada dagangan sebelum ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan.

Paras support: 1.3362, 1.3303, 1.3262.

Paras resistance: 1.3462, 1.3503, 1.3562.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat