USD dan Sterling Pasif, Yen Ambil Kesempatan Untuk Mengukuh

571

Matawang dolar USD didagangkan agak mendatar pada permulaan dagangan minggu ini berbanding matawang utama yang lain berikutan para pelabur lebih berwaspada menjelang mesyuarat FOMC yang bakal berlangsung minggu ini dan juga tumpuan ke arah rundingan dagang di antara China dan Amerika Syarikat. Penggubal undang-undang dalam Federal Open Market Committee (FOMC) dilaporkan akan memulakan perbincangan pada hari ini dan mereka dijangka akan memberi isyarat untuk menghentikan proses kitaran pengetatan polisi buat masa ini dengan menitikberatkan risiko ke atas pertumbuhan ekonomi.

Rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China akan diteruskan pada Selasa dan Rabu dan pasaran akan melihat sama ada penyelesaian ke atas ketidaksefahaman antara dua ekonomi terbesar dunia tersebut akan ditemukan. Pasaran masih melihat dari sudut positif jika rundingan masih berterusan. Matawang Yuan China pula turut didagangkan stabil buat masa ini di paras sekitar 6.7555 berbanding dolar USD.

Rundingan sebelum ini dirumitkan dengan penahanan Meng Wanzhou, Ketua Pegawai Kewangan Huawei Technologies yang terkenal sebagai syarikat telekomunikasi terbesar di China, di atas dakwaan melanggar sekatan Amerika Syarikat yang dikenakan ke atas Iran. Empat sumber melaporkan kepada Reuters pada Isnin, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dijangka akan mengumumkan dakwaan jenayah berkaitan Huawei.

Pelabur yang melihat sentimen pasaran akan kembali berisiko berikutan isu tersebut sebaliknya telah memberi kelebihan semula kepada matawang safe-haven Yen. Dengan isu Huawei dan juga perang dagang AS-China yang berlarutan, kebimbangan pelabur akan membuatkan peningkatan terhadap Yen dalam pasaran ekoran aliran pelaburan akan terarah kepada aset yang lebih selamat dan matawang berpulangan rendah seperti Yen akan menjadi pilihan.

Sementara EURO pula mencapai paras tertinggi 10 hari dagangan pada Isnin berbanding USD ekoran tindakan pelabur yang mengawal posisi dagangan menjelang undian Parlimen Britain pada hari ini yang akan memberikan isyarat hala tuju Brexit. Laporan ekonomi terbaru di Jerman dan Perancis menunjukkan bacaan data yang lemah serta bank pusat Eropah dijangka akan terus kekal pada posisi dovish.

Manakala Sterling pula dilihat telah melonjak sekitar 6% sejak 4 Januari lalu dan berpotensi mencapai peningkatan sehingga 3-7% lagi jika ahli Parlimen Britain berjaya untuk mencapai kesepakatan di atas kebuntuan Brexit pada minggu ini, namun isyarat pergerakan harga menunjukkan berkemungkinan Sterling menghadapi kesukaran untuk mengekalkan pengukuhan nilainya sementara laluan Britain untuk keluar dari Kesatuan Eropah masih dilihat kabur. Sterling telah pun mencapai kenaikan terbesar bulanan berbanding dolar USD untuk tahun ini setelah pasaran tidak melihat lagi Britain terbeban dengan situasi pengunduran dari Kesatuan Eropah pada 29 Mac nanti tanpa sebarang perjanjian. Namun, undian Parlimen minggu ini akan menjadi tumpuan untuk memberi isyarat kepada proses rundingan Brexit selepas ini pula.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat