USD Kekal Lemah, Data NFP AS Pula Jadi Tumpuan!

627

Kelemahan US dolar terus terpapar pada hari Jumaat ketika tumpuan pasaran kini beralih kepada keluaran data pekerjaan NFP Amerika Syarikat.

Raja mata wang itu sebelum ini menjunam rendah susulan keputusan Federal Reserve (Fed) yang menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas kepada 5.25%.

Dalam kenyataan susulan, Fed tidak lagi memberi petunjuk mengenai pengetatan dasar tambahan untuk mencapai pendirian dasarnya bagi mengembalikan inflasi kepada sasaran 2%.

Walaupun Pengerusi Jerome Powell tidak mengesahkan dengan jelas bahawa kadar faedah bakal dihentikan atau ‘pause’ pada mesyuarat seterusnya, tetapi pasaran tetap mentafsirkannya Fed akan menamatkannya.

Selain keputusan Fed, Bank Pusat Eropah (ECB) turut bermesyuarat dan memutuskan kenaikan kadar faedah yang lebih perlahan sebanyak 25 mata asas kepada 3.75%.

Hal ini telah mendorong penyusutan mata wang euro pada sesi New York, tetapi meningkat semula pada sesi Asia hari ini memandangkan ECB masih memberi petunjuk untuk meneruskan kenaikan kadar faedahnya.

Sementara itu, mata wang pound terus didagangkan lebih kukuh di sekitar paras tertinggi sejak Jun selepas mendapat sokongan daripada dagangan US dolar yang lemah.

Bank of England (BOE) akan mengadakan mesyuarat polisinya pada minggu depan (11 Mei).

Turut mendapat manfaat daripada kemerosotan greenback, adalah dagangan dolar Aussie dan New Zealand dengan masing-masing meningkat pada paras tertinggi 2 minggu dan 3 minggu.

Dolar Kanada pula kembali menguat di paras ketinggian 2 minggu dengan tumpuan pelabur turut terarah kepada keluaran data pekerjaan Kanada pada sesi New York.

Walaupun pasaran kini dipengaruhi oleh keputusan dasar bank pusat, tetapi pelabur juga mengikuti perkembangan semasa dalam sektor perbankan susulan kejatuhan mendadak saham Western Alliance Bancorp pada sesi sebelum ini.

Data NFP yang akan dikeluarkan pada malam ini, dijangka akan menunjukkan pertambahan perlahan dalam pekerjaan pada bulan April sebanyak 181,000 dan kadar pengangguran sedikit meningkat pada 3.6%.

Jom intai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat