USD Kekal Tak Bermaya, Tapi Berjaga-jaga!

563

Sesi pasaran Asia hari Selasa terus melihatkan raja US dolar didagangkan berlegar pada paras terendah 15 bulan berbanding mata wang utama.

Data yang dikeluarkan pada sesi New York menunjukkan bacaan indeks pembuatan Empire State yang lebih baik daripada dijangkakan pada Julai walaupun menurun daripada bulan sebelumnya.

Pun begitu, ia hanya memberi sokongan sementara buat US dolar sebelum memadamkan keuntungan tersebut untuk kekal didagangkan lemah di paras terendahnya.

Tumpuan seterusnya akan disasarkan kepada terbitan data jualan runcit Amerika Syarikat pada malam ini yang akan menunjukkan tahap perbelanjaan pengguna pada bulan Jun.

Beralih ke pergerakan mata wang, indeks dolar diniagakan susut pada sekitar harga 99.77 berbanding sekumpulan enam mata wang utama.

Meneliti dagangan mata wang Asia, dolar Aussie melonjak susulan reaksi awal kepada terbitan laporan minit mesyuarat Reserve Bank of Australia (RBA) yang dilihat bernada hawkish.

Dolar kiwi pula didagangkan stabil, tidak jauh dari paras tertinggi lima bulan dengan tumpuan pasaran kini terarah kepada data inflasi New Zealand untuk suku kedua pada hari Rabu.

Sementara itu, euro kekal didagangkan kukuh di paras tertinggi sejak 16 bulan susulan kenyataan pegawai Bank Pusat Eropah (ECB) yang menjangkakan bank pusat itu menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas pada minggu depan.

Pound turut mempertahankan pengukuhan di paras terkuat 15 bulan ketika pasaran menantikan terbitan data inflasi UK pada hari Rabu.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat