USD Kekalkan Momentum Positif, Selain Brexit Tumpuan Bakal Terarah Pada Rundingan Dagang AS-China

593

Dagangan pada Jumaat menunjukkan pergerakan matawang dolar Amerika Syarikat yang positif berbanding matawang utama yang lain sejak semalam dengan kenaikan terbesar untuk tiga minggu dagangan.

Ini adalah didorong oleh faktor isyarat dovish dari bank-bank pusat yang lain dengan jangkaan penurunan pada unjuran pertumbuhan ekonomi disebabkan pertumbuhan yang perlahan pada suku tahun keempat 2018 yang lalu.

Selain itu juga, USD berjaya menampung semula kerugian selepas pelabur memberi reaksi yang positif terhadap hasil perbendaharaan Amerika Syarikat yang mula meningkat kembali dari paras terendah 15 bulan pada kejatuhan sebelum ini.

Pound Sterling pula diniagakan ke paras terendah satu minggu pada dagangan Khamis dengan jangkaan kuat bahawa perjanjian Brexit Perdana Menteri Theresa May akan gagal mendapat kelulusan di Parlimen seperti sebelum ini.

Sumber kerajaan British menyatakan, “meaningful vote” di Parlimen pada hari ini tidak akan dilaksanakan sebaliknya digantikan dengan debat Parlimen Brexit.

Matawang Euro juga terus berisiko dengan spekulasi terhadap pengenalan kadar deposit secara berperingkat oleh European Central Bank (ECB), memberi isyarat bahawa penggubal dasar sedang merancang untuk mengekalkan kadar faedah di paras yang rendah untuk tempoh masa yang agak lama.

Sesi pasaran Asia pagi ini melihatkan data ekonomi di Jepun dikeluarkan. Data hasil pengeluaran perindustrian meningkat 1.4% pada bulan Februari seperti jangkaan berbanding bulan sebelumnya yang merosot pada -3.4%.

Kadar pengangguran di Jepun turut menurun kepada 2.3% mengatasi bacaan sebelumnya menunjukkan pasaran buruh yang positif walaupun kenaikan gaji dan inflasi yang sederhana.

Pelabur dijangka akan memberi tumpuan terhadap perkembangan pada rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China pada hari ini dan juga penggubal dasar Federal Reserve yang dijadualkan berucap pada lewat hari ini.

China bakal meluaskan akses terhadap bank-bank luar serta syarikat insurans dan keselamatan, khususnya dalam sektor perkhidmatan kewangan menurut kenyataan oleh Timbalan Presiden Li Keqiang susulan ketibaan pegawai tinggi Amerika Syarikat di Beijing untuk melanjutkan rundingan perdagangan.

Terus ikuti perkembangan isu-isu semasa dalam pasaran kewangan untuk membantu anda mendapatkan gambaran sentimen semasa pasaran dan juga mempengaruhi keputusan dalam dagangan harian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat