USD Kekalkan Pengukuhan Sementara Tumpuan Beralih Kepada Data Inflasi AS

377

Sentimen pasaran pada sesi Eropah memperlihatkan dagangan US dolar kekal meneruskan momentum pengukuhannya berbanding safe-haven yen. Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding enam matawang utama pula didagangkan positif pada $97.42.

China hari ini menerbitkan data perdagangan yang menunjukkan pertumbuhan memberangsangkan dalam eksport dengan peningkatan buat kali pertama dalam tempoh lima bulan.

Peningkatan ini telah membantu meningkatkan keyakinan terhadap ekonomi China dan matawang yuan yang kembali meraih pengukuhan selepas Amerika Syarikat menggugurkan negara itu daripada senarai pemanipulasi matawang.

Dolar Aussie dilihat gagal memanfaatkan data yang diterbitkan oleh China, kerana dibelenggu oleh kebimbangan terhadap kesan kebakaran hutan di Australia akan menjejaskan ekonomi negara itu.

Sementara itu, pegawai tertinggi perdagangan dari Amerika Syarikat, Jepun dan Kesatuan Eropah (EU) dilaporkan akan bertemu di Washington bagi membincangkan mengenai isu untuk menangani dasar perdagangan dan subsidi berorientasikan pasaran oleh China, sehari sebelum perjanjian fasa 1 ditandatangani.

Turut menjadi tumpuan pada hari ini adalah penerbitan data inflasi A.S yang dijangka akan meningkat 0.2% pada bulan Disember manakala bacaan inflasi teras pula kekal sekitar paras 2.3%.

Sementara pasaran masih menumpukan kepada ketidakpastian hubungan dagangan UK dan EU menjelang pengunduran Britain pada 31 Januari ini, kelemahan data GDP UK telah meningkatkan jangkaan pengurangan kadar faedah oleh Bank of England (BoE) sehingga menekan matawang pound sterling untuk terus diniagakan lemah.

Dolar euro yang pada awalnya disokong oleh peningkatan selera risiko, kembali menyusut berbanding US dolar apabila memasuki sesi Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat