USD Kembali Beraksi! Jangkaan Pelabur Untuk Fed Berubah?

369

Greenback kembali meraih kekuatan untuk bangkit lebih jauh dari paras terendahnya susulan data tuntutan pengangguran Amerika Syarikat yang tanpa dijangka jatuh pada minggu lepas.

Terbaharu, sebanyak 228,000 tuntutan telah dibuat oleh penganggur, kurang daripada 237,000 yang dicatatkan pada minggu sebelumnya dan jangkaan untuk meningkat sebanyak 239,000.

Kebarangkalian Federal Reserve (Fed) akan terus menaikkan kadar selepas kenaikan 25 mata asas yang dijangkakan secara meluas pada minggu depan semakin tinggi selepas terbit data tersebut.

Hal ini sekali gus memacu kenaikan dalam hasil perbendaharaan AS 10 tahun dan US dolar untuk meningkat, menyaksikan indeks dolar didagangkan sedikit kukuh pada 100.77 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Pelabur kini memberi tumpuan kepada mesyuarat dasar FOMC yang akan berlangsung pada minggu depan dan kenyataan susulan daripada Pengerusi Jerome Powell.

Berikutan kebangkitan US dolar, euro berundur dari paras tertinggi 17 bulannya untuk didagangkan lebih rendah pada sekitar harga 1.1138 berbanding greenback.

Sementara pound pula terus menyusut lebih jauh ke paras 1.2876 berbanding US dolar dengan tumpuan pelabur disasarkan kepada terbitan data jualan runcit pada sesi Eropah hari ini.

Di sisi lain, dolar Aussie kembali memadamkan keuntungan yang dicatatkan daripada data pekerjaan Australia yang kukuh pada bulan Jun.

Turut memaparkan penyusutan adalah dolar New Zealand dan Kanada, namun kemerosotan yang dicatatkan tidak ketara.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat