USD Sambung Kukuh, Mesyuarat ECB & Data GDP AS Jadi Tumpuan

369

Mata wang US dolar mengekalkan pengukuhannya pada dagangan Rabu semalam susulan sentimen pasaran yang dinilai beralih kepada ‘risk-off’ dengan kebimbangan pelabur terarah kepada laporan pendapatan yang kurang memberangsangkan terutamanya syarikat teknologi gergasi, Alphabet (Google).

Selain itu, pelabur memerhatikan kenaikan pada indeks dolar yang telah mencapai ke paras 106.20 mata sementara hasil perbendaharaan 10-tahun Amerika Syarikat (AS) meningkat semula ke sekitar 4.95%.

Pada sesi New York, data jualan rumah baru AS catat pertambahan angka yang positif, meningkat lebih tinggi pada September berbanding ramalan.

Pada waktu yg sama juga semalam pelabur memberi tumpuan kepada keputusan mesyuarat bank pusat Kanada.

Bank of Canada (BOC) tepati ramalan untuk kekalkan kadar faedah di paras 5.00% untuk kali kedua mesyuarat dengan ucapan susulan oleh gabenor Tiff Macklem diberi tumpuan.

Macklem menyatakan risiko inflasi semakin meningkat sejak Julai, dengan kadar inflasi meningkat lebih tinggi daripada jangkaan.

Polisi akan dikekalkan untuk memberi waktu ekonomi kembali bertenang dan meredakan tekanan harga semula.

Dolar Kanada terus didagangkan lemah selepas keputusan mesyuarat sehingga ke penghujung sesi New York.

Mata wang Asia, dolar Australia dan New Zealand alami penyusutan lebih dalam dengan tekanan pengukuhan US dolar yang berterusan.

Mata wang Eropah turut alami situasi yang serupa dengan Euro susut lebih rendah pada Rabu semalam walaupun data tinjauan perniagaan Jerman catat angka yang baik, sementara Pound jatuh ke paras terendah minggu lalu.

Tumpuan akan terarah kepada keputusan mesyuarat polisi European Central Bank (ECB) hari ini pada jam 8.15 malam waktu tempatan, dengan jangkaan kadar faedah kekal di paras 4.50%.

Selepas itu bakal menyusul pula data tumpuan iaitu Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) AS untuk mengukur bacaan awal pertumbuhan ekonomi yang turut akan diperhatikan bank pusat.

Perkembangan pasaran komoditi sedikit positif dengan lonjakan semula dipaparkan dalam pasaran minyak mentah global selepas berita berkenaan Israel yang bersetuju untuk menangguhkan serangan ke atas Gaza.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengatakan mereka sedang membuat persiapan untuk pencerobohan darat.

Minyak mentah WTI yang susut ke paras $82.00 setong kembali melonjak semula ke sekitar $85.30.

Manakala minyak Brent melonjak hingga ke paras $89.00 selepas jatuh dahulu ke sekitar paras harga $86.00 setong.

Logam kuning emas pula dilihat kembali didagangkan di atas paras $1,980 per auns dengan jangkaan pasaran untuk mencapai semula ke paras $2,000.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat