USD Semakin Tenggelam Ditelan Mata wang Utama!

396

US dolar ditekan lebih rendah ketika sentimen pasaran yang berterusan positif mendukung dagangan mata wang utama untuk terus meningkat lebih tinggi.

Sesi Asia memperlihatkan indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback susut pada 102.12, tidak jauh dari paras terendah 8 minggu yang disentuhnya minggu lalu.

Terdahulu pada sesi New York, bacaan akhir keluaran dalam negara kasar (KDNK) Amerika Syarikat telah dikeluarkan, menunjukkan ekonomi berkembang sebanyak 2.6% pada suku keempat 2022, sedikit tersasar dari jangkaan untuk meningkat 2.7%.

Jumlah tuntutan pengangguran pula sedikit meningkat, namun kekal di bawah angka 200,000 yang menandakan pasaran buruh AS kekal utuh.

Tumpuan seterusnya buat US dolar adalah terbitan data perbelanjaan peribadi pengguna (PCE) pada sesi New York.

Sementara itu, pengukuhan berterusan dalam bacaan inflasi Jerman pada bulan Mac telah mendorong mata wang euro untuk melanjutkan peningkatan ke paras lebih tinggi pada 1.0900 berbanding greenback.

Pelabur kini memberi tumpuan kepada data inflasi keseluruhan Zon Eropah bagi bulan Mac pada sesi Eropah hari ini.

Dalam pada itu, pound menjadi mata wang yang berprestasi paling baik selepas ia meningkat ke paras ketinggian baharu 2 bulan pada 1.2410 berbanding US dolar pada sesi Asia.

Selain itu, dolar Aussie dan New Zealand turut memperpanjangkan pengukuhan, di mana masing-masing didagangkan pada paras tertinggi 1 minggu berbanding USD.

Dolar Kanada terus menguat pada puncak tertinggi 5 minggu berbanding greenback, di tengah-tengah dagangan minyak mentah yang lebih tinggi.

Walaupun dengan kenaikan mata wang utama, pelabur tetap berwaspada dengan turun naik yang tidak menentu menjelang akhir dagangan untuk minggu ini, bulan Mac dan suku pertama 2023.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat